Premium

Lokale partijen in Haarlem schrijven brandbrief aan Kiesraad en Tweede Kamer

Lokale partijen in Haarlem schrijven brandbrief aan Kiesraad en Tweede Kamer
De brief aan de Kiesraad.
© Foto Moussa Aynan
Haarlem

OPHaarlem, Actiepartij, Hart voor Haarlem en Jouw Haarlem hebben een brief naar de Kiesraad en de Tweede Kamer gestuurd. Volgens initiatiefnemer Moussa Aynan van Jouw Haarlem bevoordeelt het systeem van de grootste gemiddelden dat in Haarlem geldt, alleen de grote partijen.

In Haarlem waren zes restzetels te verdelen. Slechts één daarvan kwam bij een kleine partij. In Haarlem kreeg van de kleine partijen alleen OPHaarlem een restzetel. De andere restzetels gingen naar GroenLinks (2), D66 (1), PvdA (1) en CDA (1).

Aynan: ,,In Haarlem heb je het systeem van de grootste gemiddelden omdat het om een grote gemeente gaat. In kleine gemeenten heb je een ander systeem waarbij het er eerlijker aan toe gaat. Dat komt omdat het kiezerspotentieel veel kleiner is. Daar kunnen tweehonderd stemmen voor een heel andere uitslag zorgen. Het systeem in Haarlem bevoordeelt de grote partijen. Dat is in strijd met ons kiesstelsel van evenredige vertegenwoordiging. Zo is in Haarlem een zetel van GroenLinks 1497 stemmen waard en die van de Actiepartij 2727 stemmen. Niet echt in balans dus. Vandaar onze brief naar de Tweede Kamer en de Kiesraad om eens goed naar de manier van restzetelverdeling te kijken. Het kan eerlijker.”

Rechtvaardig

Toen Aynan nog bij de - veel grotere - PvdA zat, was hij hier niet zo mee bezig. Nu hij zijn eigen partij heeft, Jouw Haarlem, raakt het hem.

,,Ik zal niet de eerste zijn die erover begint, en het gaat vast al heel lang zo, maar dat maakt me niet uit. Het huidige systeem is niet rechtvaardig. Ik hoop dat we het beste van twee systemen kunnen combineren.”

Niet alle partijen ondertekenden de petitie, zegt Aynan. Hij hoorde evenmin waarom ze de brief niet steunen. Trots Haarlem (2 zetels) heeft niet getekend. Die partij strijdt al sinds de vorige verkiezingen tegen de Kieswet, meldt fractievoorzitter Sander van den Raadt.

Van den Raadt vraagt zich op de Facebooksite van Jouw Haarlem dan ook af waarom Aynan zich niet aansluit bij het platform EerlijkeVerkiezingen.nl. dat een rechtszaak heeft aangespannen.

Volgens directeur Pamela Young van de Kiesraad in Den Haag heeft de brief van Aynan niet zoveel zin. Ze vindt het verschil tussen GroenLinks en de Actiepartij wel heel groot, zegt ze.

,,Van de winnaars zul je geen kritiek horen van de verliezers wel. Het is een politieke keuze welk systeem je hanteert. Dit systeem bestaat al heel lang. De kiesraad adviseert helaas alleen.” Er zijn volgens Young weinig tendensen in de politiek te bespeuren die willen dat er een ander systeem komt. Eerder gebeurt het tegenovergestelde. ,,Partijen raken erg versplinterd. Er gaan in de politiek steeds vaker geluiden op dat de kiesdrempel bijvoorbeeld wordt verhoogd zodat er niet zoveel kleine partijen ontstaan.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.