Sancta Maria dag paars

Sancta Maria dag paars
Polonaise door de aula op Paarse Vrijdag.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

De aula van lyceum Sancta Maria kleurt paars vrijdagmorgen om Paarse vrijdag een feestelijk tintje te geven.

De dag is bedoeld om aandacht te vragen voor leerlingen en docenten die homoseksueel of lesbisch zijn. Overal in Nederland doen scholen mee. Op Sancta komen leerlingen en docenten bij elkaar voor tijdens een feestelijke middagpauze.

Er staat een boog van paarse ballonnen, de tafeltjes zijn versierd met paarse tafelkleden en de meeste docenten hebben iets met paars aangetrokken. Dat varieert van een bescheiden paarse corsage, tot een glimmend paars jasje met boa.

Terwijl docent Dave de Wit een duet doet met een leerlinge, zit een groepje jongens uit de onderbouw geconcentreerd te turen naar hun telefoonschermpje. Het spelletje verdient blijkbaar voorrang. Een groep docenten zet een polonaise in en na enige aarzeling haken leerlingen aan.

De paarse gloed in de kleding blijft beperkt tot de docenten. ,,Ik heb niets paars aangetrokken, omdat ik dat niet heb”, zegt Florine van Driessen. ,,Dit is van mijn moeder”, wijst Isis Verhoog op haar shirt. Het tweetal heeft meegeholpen bij het versieren van de aula met Floortje van Werkhoven en Tyeisha Lieuwes. ,,En we zitten ook in de taartjury”, zegt Floortje. De winnende - en enige - taart die gemaakt is, heeft het paarse thema heel letterlijk genomen. Er is paarse fondant gebruikt en van binnen is de taart twee tinten paars.

,,Paarse vrijdag is in 2010 begonnen”, vertelt rector Claasje Quadekker. ,,We zien dat de aandacht groeit. Op Sancta hebben we een eigen Gay Straight Alliance (GSA) die deze dag heeft voorbereid. Het gaat om verdraagzaamheid. Het is namelijk belangrijk dat iedereen hier op school zichzelf kan zijn.”

De school heeft verdraagzaamheid hoog in het vaandel, stelt ze. ,,We willen de kinderen een brede blik op de wereld meegeven.”

Volgens docent Sam Meerhoff is er op school duidelijk wat veranderd. ,,Ik ben zelf oud-leerling van de school. Vergeleken met twaalf jaar geleden is er veel meer aandacht voor gender en seksualiteit.” Hij is lid van de GSA. ,,We willen stimuleren dat er gepraat wordt over de leuke en minder leuke kanten van seksualiteit.”

Dat beaamt collega Sue Heeremans. ,,Het is belangrijk om erover te praten, want dat zorgt voor meer acceptatie.”

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie