Alleen een wonder kan reptielenopvang Zwanenburg redden

Rob Dumont.

Rob Dumont.

Wessel Mekking
zwanenburg

Slechts een wonder kan de reptielenopvang in Zwanenburg nog redden. Een financiële injectie van minstens zevenduizend euro is noodzakelijk om de opvang aan de Zwanenburgerdijk open te houden, aldus Rob Dumont, de man achter het reptielenasiel.

De toekomst van de opvang hing wel vaker aan een zijden draadje. Maar 2013 was een echt 'rampjaar', aldus Dumont. De opvang werd getroffen door brand en moest verhuizen.

Mocht zich alsnog een gulle gever aandienen, dan is het nog niet zeker dat het reptielencentrum op de huidige locatie kan blijven. Tot op heden is namelijk geen omgevingsvergunning verleend.

Dumont acht de kans dat een buurgemeente met een oplossing komt groter. Misschien is in de omgeving van Haarlemmermeer een leegstaand pand waar de reptielen kunnen worden ondergebracht, denkt Dumont hardop.

Maar het is denkbeeldig dat de Haarlemmer na dertig jaar stopt met de opvang van reptielen. Het onderkomen aan de Zwanenburgerdijk biedt nu nog ruimte aan ongeveer zeventig dieren. Daaronder zijn zeer gevaarlijke reptielen, die waarschijnlijk niet herplaatsbaar zijn. Zoals een vier meter lange anaconda en ratelslangen. Voor sommige reptielen dreigt euthanasie, denkt Dumont. Deze beesten thuis opvangen, is voor de inwoner van Schalkwijk ook geen optie.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.