Groei en Bloei Haarlemmermeer viert vijftig jarig bestaan

Bestuursleden van Groei & Bloei Haarlemmermeer met zittend v.l.n.r.: Cornelia van der Weele, Tonia Oosterbeek, Wil Mes, Deliane Suidgeest; daarachter v.l.n.r.: Helena van Cleef, Paula Boelen, Didi Abraham en Cor Groen.© United Photos/Remco van der Kruis

Ronnie van der Knaap
Haarlemmermeer

Met elkaar verhalen opdissen en nu en dan een vorkje prikken. Dat wordt de insteek van het vijftigjarig jubileumfeest dat Groei & Bloei, afdeling Haarlemmermeer, vrijdagavond houdt in het Ontmoetingscentrum in Nieuw-Vennep.

De polderafdeling telt maar liefst 230 leden. Liefhebbers van al wat groeit en bloeit, voor wie een enthousiast bestuur het hele jaar door activiteiten organiseert. Open tuindagen, tuinkringen, een jaarlijkse tuinexcursie, lezingen, workshops en tweemaal per jaar een stekjesruilbeurs.

Sinds drie jaar is er ook de tuinweek, met een – landelijk vastgesteld – thema. Afgelopen jaar was dat ’Kruiden’; voor 2018 is gekozen voor ’Moestuinieren’. „Tuinieren heeft iets modieus en een moestuin is hot, vooral bij jonge gezinnen”, weet voorzitter Paula Boelen.

Het achtkoppige bestuur heeft een duidelijke taakverdeling. Zo richten Tonia Oosterbeek en Didi Abraham zich komend jaar op de open tuindag, op 16 juni in Nieuw-Vennep. De eerste selectierondes hebben de dames al achter de rug. Ze zoeken acht tot tien tuinbezitters die mee willen doen. „Je moet al gaan kijken op het moment dat tuinen volop in bloei staan”, vertelt Tonia. „Dan leg je de eerste contacten met de eigenaars en in het voorjaar ga je terug om hun deelname definitief vast te leggen. Soms bedenken mensen zich dan. Het vraagt veel voorbereidingstijd.”

„Het is echt a hell of a job”, weet secretaris Cornelia van der Weele. Samen met Helena van Cleef organiseert zij voor komend jaar de ’Tuinenreis’. Van Cleef: „We gaan naar ’t Gooi. Met zo’n veertig mensen bezoeken we daar zowel particuliere als openbare tuinen.” „En er is altijd een kwekerij bij”, vult Van der Weele aan. De ervaring leert dat bij terugkeer de laadruimte van de bus vol staat met de aankopen die ze gedaan hebben. „En als het luik vol is, gaat de rest op schoot mee terug”, weet Wil Mes. Cor Groen en Deliane Suidgeest ’tekenen’ voor de workshops bloemschikken. Er zijn acht workshops van twee avonden, onder leiding van Marloes Joore. „Zij is meesterbloembinder, daarvan zijn er maar vijftig in Nederland”, weet Suidgeest. Bestuursleden Suidgeest en Groen maken ieder ook deel uit van een Tuinkring: een groepje leden dat met elkaar naar tentoonstellingen gaat, kwekerijen bezoekt en elkaars tuinen bekijkt.

Vrijdagavond viert de club het gouden jubileum. „We gaan het heel gewoon vieren”, weet voorzitter Boelen. „Als iemand vijftig wordt, hoeft-ie ook niet zelf z’n feestje te organiseren. Dus iedereen neemt iets te eten mee. Er komt een verhalenverteller, we gaan met elkaar verhalen opdissen en tussendoor een vorkje prikken. En er is een verrassingselement.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.