Toch veel drukte bij speelvijver Toolenburger Plas

1 / 3
Paul van der Kooij
Hoofddorp

Neem peuter Bente Hogenhout. Die wil net, gewapend met emmer en schepje, het water in stappen als de verslaggever met oma Joke Eksteen over de waarschuwing bij de speelvijver begint.

,,Als ik dat had geweten, was ik niet deze kant op gekomen. Dan was ik wel naar het strand gegaan’’, zegt de Hoofddorpse boven een flinke strandtas. Ze vindt het echt ’heel vervelend’, ook omdat niemand haar op dat moment lijkt te kunnen vertellen wat nu wel en niet mag. ,,Heeft het alleen te maken met inslikken? Of mag je ook al niet een beetje spetteren?’’

Geen uitslag

Een dame die iets verderop in bikini ligt te zonnen, tast al evenzeer in het duister. Ze had juist in het beschutte vijvertje gezwommen en vond het water ’zeer schoon’. Net als de dag ervoor, trouwens. Een snelle inspectie van haar huid, leert dat ze er geen uitslag aan heeft overgehouden.

Iets verderop zijn tweedeklassers van het Haarlemmermeer Lyceum druk doende vlotten te bouwen. Van afstand ziet alles er normaal uit, maar wie goed luistert hoort hoe de instructeur eenieder op het hart drukt om hooguit tot de enkels in het water te gaan. Wie toch gaat zwemmen, mag zich de volgende ochtend om half acht melden, is de dreigende boodschap.

Enkels

Echt zwemmen doet geen leerling. Maar de enkels van Fransesco blijken bij zijn heupen te zitten en Joris voelt zich een beetje geremd: ,,Anders was ik er zeker in gesprongen. Het is zulk lekker weer.’’ Ook Yenna vindt het minder leuk dan het had kunnen zijn. ,,Maar’’, zo zegt ze diplomatiek, ,,het valt wel mee.’’

Bij het bruggetje, niet ver van restaurant Long Island, staat een moeder uit Beinsdorp met twee spetterende kleuters. Ze had de bordjes bij de ingang niet gezien, maar erg zwaar tilt ze er niet aan: ,,Voor zwemmen vinden ze het te koud. En van wat gespetter zul je wel niet doodgaan. Als we thuiskomen, doe ik ze toch altijd onder de douche.’’

Bacteriën

Volgens een woordvoerster van de provincie zijn in de vijver twee bacteriën aangetroffen die uit uitwerpselen moeten zijn gekomen, waarschijnlijk uit die van vogels. Het gaat om de e-coli en de intestinale enterokokken.

Wie tot zijn enkels in het water staat, zou niets te vrezen hebben. Wie water binnenkrijgt of eten aanraakt met handen die daarvoor in het water zaten, kan daar maag- en darmklachten aan over houden. Bij kleine kinderen en ouderen zouden de gevolgen het ernstigst kunnen zijn.

Extra controles

Hoe het nu verder moet met de vijver, durft de woordvoerster niet te voorspellen. ,,Tot nu was de zwemkwaliteit dit jaar er prima. Maar nu er een bacteriologische verontreiniging is aangetroffen gaan we wekelijks in plaats van tweewekelijks controleren. En als maandag blijkt dat het opnieuw niet in orde is, kijken we wat ons te doen staat.’’

Zo kan ze zich voorstellen dat er vogels weggejaagd dienen te worden. Ook de temperatuur kan schelen: door de warmte kunnen bacteriën zich sneller voortplanten. Het zwemseizoen duurt overigens tot 1 oktober.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.