De hoge boom en de Hoge Raad

Goed Wonen
Haarlem

Mr. Ruud Vos heeft veel (proces)ervaring in koop onroerend goed, huur en vergunningen. Hij is advocaat bij Vos & Vennoten Advocaten in Haarlem en secretaris van de Raad van Toezicht van de Amsterdamse makelaars. Ruud schrijft over de juridische dimensie van alles wat met eigen huis en wonen te maken heeft. Vragen? Mail ruud.vos@vvadvocaten.nl

De enorme treurwilg bevond zich aan de rand van het water. Lang, lang geleden was die boom in de tuin van de ene buurman geplant. Vanaf zes meter hoogte hing de treurwilg boven de grond van de andere buurman. De stam was in de loop der jaren gedeeltelijk over de erfgrens met de andere buurman gegroeid. De ene buurman vond de boom veel te hoog geworden. Bovendien ontnam de boom het uitzicht over het water. De ene buurman vroeg en kreeg een kapvergunning van de gemeente. De andere buurman diende geen bezwaarschrift in.

Hij stelde dat de ene buurman - ondanks de kapvergunning - sowieso de boom niet mocht kappen omdat die boom mandelig was. Gemeenschappelijk eigendom dus. De ene buurman vond dat onzin. De boom was toch in zijn tuin geplant? De andere buurman startte een civielrechtelijk kort geding en kreeg voorlopig gelijk. De ene buurman met de kapvergunning werd toen gedwongen naar de bodemrechter te gaan, en gedurende die procedure mocht de boom niet worden gekapt. De bodemrechter gaf hem ongelijk. Omdat de erfgrens in de loop der jaren onder de boom was gaan doorlopen, was de boom mandelig geworden.

Dat oorspronkelijk de boom in de tuin van de ene buurman was geplant, deed niet ter zake. In hoger beroep vond het gerechtshof dat ook. De ene buurman kon niet aanvaarden dat hij de kettingzaag niet te voorschijn mocht halen. Hij ging voor de hoge boom naar de Hoge Raad. Die velde op 25 mei 2011 een oordeel, en de boom bleef overeind, zij het scheef. Gelooft u niet dat om een hoge boom tot de Hoge Raad wordt geprocedeerd? Googled u LJN: BP9997.

Meer nieuws uit HD

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.