Rotonde als afscheid van de IJweg

De rotonde ziet er binnenkort uit als een pareltje, belooft de hovenier die hem heeft geadopteerd.

Agnes Vellinga is al bijna terug in Nieuw-Vennep.© Foto’s Bart Boele

1 / 2
Bart Boele
Lisserbroek

Het eindpunt is bereikt. De rotonde op het punt waar de IJweg uitkomt op de Lisserweg is het sluitstuk van de serie Langs de IJweg.

Hij ziet er wat kaal uit, die rotonde. Het is een van de 27 rotondes in Haarlemmermeer die kunnen worden geadopteerd door een bedrijf. De bedoeling is dat zo’n adoptienemer er met groen of bijvoorbeeld kunstwerken iets moois van maakt. Voor eigen rekening, want dat scheelt de gemeente Haarlemmermeer onderhoudskosten.

Van de 27 adoptierotondes (nog zestien anderen zijn volgens de gemeente niet geschikt voor adoptie) zijn er 24 geadopteerd. Deze rotonde aan het eind - of het begin? - van de IJweg was ook geadopteerd, maar dat project is niet goed afgelopen. De adoptienemer liet het er bij zitten en werd in augustus gemaand de zaak er binnen twee maanden toonbaar uit te laten zien. Het resultaat was dat de hele rotonde is leeg gehaald.

De gemeente meldt nu dat er een overeenstemming is met een hoveniersbedrijf als nieuwe adoptienemer. Het plan is er ’een pareltje’ van te maken. De hovenier betrekt er ook drie andere bedrijven uit de directe omgeving bij. Deze week is een voorlopig ontwerp aangeleverd bij de gemeente. Om welk hoveniersbedrijf het gaat blijft nog even onbekend. Maar zodra de rotonde wordt omgetoverd tot een pareltje zal de hele wereld weten om wie het gaat, omdat adoptienemers reclame voor zichzelf mogen maken op ’hun’ rotonde.

Dit kruispunt is voorzien van een rotonde vanwege de verkeersveiligheid. Er steken hier tientallen scholieren de Lisserweg over. Zij wonen in Nieuw-Vennep en zitten in Lisse op school, of andersom. De meesten hebben vanmiddag geen zin in een praatje met die meneer bij de rotonde. Een groepje tieners stopt even omdat ze toch voor een auto moeten wachten. Ja, ze weten dat verderop ook een fietspad ligt in een mooie groenstrook. Maar juist vanwege dat groen maken ze er geen gebruik van.

,,Dat kan ik me voorstellen’’, zegt Agnes Vellinga. ,,Ik heb er wel eens gefietst maar je voelt je daar niet op je gemak.’’ Zelf fietst ze veel in de regio. Voor de zekerheid gaat de mobiele telefoon altijd mee. Mocht er iets gebeuren kan in elk geval de locatie waar ze is worden achterhaald. Vanmiddag is ze op de terugweg naar Nieuw-Vennep. ,,Ik ben bijna thuis’’, zegt Agnes terwijl ze toch echt nog een paar kilometer te trappen heeft.

De rotonde ligt nu aan de rand van Lisserbroek. Dat is over een paar jaar anders. Er worden een paar duizend woningen bijgebouwd in Lisserbroek. Eerst tussen het Turfspoor en de Ringdijk. Daarna aan de noordkant van de Lisserweg. Als die bouw is gerealiseerd, is de rotonde bijna omsloten door bebouwing. Alleen aan de oostkant niet want daar is landgoed De Olmenhorst te vinden.

Hier eindigt deze serie over de IJweg. Die begon bij huisnummer 1a in Zwanenburg en eindigt ’naast nummer 1824’.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.