Rente lang of kort vastzetten?

Goed Wonen
Haarlem

Bas Wassenberg is directeur en eigenaar van Bèta Financiële Diensten, www.betafd.nl, en vertelt over de ontwikkelingen op het hypotheekgebied. Vragen? info@betafd.nl, 023- 8 200 300 of twitter @baswassenberg

De hypotheekrente staat historisch laag en is nog steeds aan het zakken. De rente voor 10 jaar vast met NHG is inmiddels gezakt naar 4,1%. De rente 5 jaar vast zetten kost u 3,4% (NHG) en de variabele rente ligt onder de 3%.

Maar wat is wijsheid? We weten immers pas achteraf of u de rente kort of lang had moeten vastzetten. Het antwoord op deze vraag vindt u niet in de grafieken, maar moet u bij u zelf zoeken. Probeer eens uw financiële situatie te schetsen over 10 jaar. Gaan de kinderen dan studeren of zijn ze dan inmiddels financieel zelfstandig? Verwacht u een inkomensgroei of gaat u dan met pensioen? Wellicht werkt u nu beiden 40 uur, maar heeft over 10 jaar de komst van kinderen u doen besluiten om minder te gaan werken.

Welk risico u kunt en wilt lopen op het gebied van de vaste maandelijkse woonlasten heeft ook te maken met de verhouding tussen uw inkomen/vermogen en de hypotheek.

Persoonlijk heb ik gekozen voor 20 jaar vast. Naar alle waarschijnlijkheid zijn mijn kinderen dan het huis uit. Check eens hoe lang uw rente nog vast staat en of dit voldoet aan uw wensen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.