Halfweg geeft geen trots maar een tevreden gevoel

Bart Boele
Halfweg

„Hoe is het om Halfwegger te zijn... Een trots gevoel geeft het niet. Wel een tevreden gevoel. Je woont landelijk en je bent snel in de stad en op het strand. Het is prettig wonen, ondanks de geluidsoverlast.”

Gerard van Houwelingen is geboren en getogen in Halfweg en getrouwd met een Zwanenburgse. „Halfweg heeft veel moois te bieden als je er oog voor hebt.”

Natuurlijk, een snelweg en een spoorbaan leiden door het dorp en vliegtuigen van de Zwanenburgbaan van Schiphol komen over. ’s Nachts is er het geluid van de Amsterdamse haven.

„Je hoort de haven ronken. Een monotoon gebrom met af en toe waarschuwingssignalen van machines”, zegt Van Houwelingen.

Toch is er voor hem geen enkele reden om weg te gaan. Hij werd in het dorp geboren en groeide op in ’het rooie dorp’.

Hij zag Halfweg groeien en vervolgens vergrijzen. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig kwam de lang gehoopte uitbreiding van de Dubbele Buurt, aan de noordkant van de spoorlijn.

„Veel Halfweggers kwamen hier naartoe, waardoor jonge gezinnen terecht konden in het oude deel van het dorp. En veel Halfweggers die naar elders waren vertrokken, kwamen terug.”

Hoezeer de drie basisscholen ook floreren mede dankzij kinderen uit de Amsterdamse wijk Geuzenveld, hemelsbreed een paar kilometer weg, is er weinig toekomst voor jongeren in Halfweg.

Er worden geen huizen gebouwd en de koopprijzen liggen hoog, want het is prettig wonen in het dorp.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.