Reizigers genieten van klassieke muziek op Schiphol

Klassiek op Schiphol.

Wessel Mekking
schiphol

Koffers, trolleys en rugzakken staan geparkeerd in de ontvangsthal van Schiphol. Reizigers vanuit alle windstreken luisteren aandachtig naar de hoge klanken van de sopraanzangeres van Colomba. Internationaler kan het publiek niet zijn voor de klassieke composities van Buma/Stemra op een plek als Schiphol.

Samen met een violist, cellist en danser voert zij ‘A prayer and a dance’ van componist Jeff Hamburg uit. Nieuwsgierige reizigers stoppen voor het optreden, luisteren even en vervolgen dan haastig hun reis. Dit ‘inloopconcert’ trekt belangstellenden vanuit Groningen tot Mexico.

,,Ik vind het heel erg mooi”, aldus de Mexicaanse Angelica Cavez die een grote liefhebber is van klassieke muziek. ,,We wachten op onze trein naar Delft en dit is een prachtig programma om de wachttijd mee te vullen. Ik heb zoiets nog nooit eerder meegemaakt op een airport.” Ook de Groningse Deborah van Dijk luistert met een grote glimlach naar de solo van de violist. ,,Ik speel zelf viool en luister eigenlijk vooral naar de partij van de violist en cellist moet ik eerlijk zeggen.”

Verder uitweiden over het vioolspel kan niet, want de Groningse wordt opgebeld door haar vriendin om in te checken voor een vakantie naar Marakez. Midden in het publiek staat Jeff Hamburg die als lid van Buma/Stemra én componist meegedacht heeft over dit unieke optreden op Schiphol. ,Ik ben héél erg tevreden over hoe het uitpakt vandaag! Vooral het effect van het Residentie Orkest bij de incheckbalies was fantastisch. Iedereen is daar een tikkeltje gestrest en zenuwachtig en dan horen die mensen de strijkers op het balkon spelen en ontspannen ze gewoon. Dat was heel mooi om te zien.” Hoewel de akoestiek anders klinkt dan in een concertzaal en reizigersrumoer de achtergrondmuziek vormt, hoopt Hamburg dat deze dag ervoor zorgt dat het voor mensen laagdrempeliger wordt om naar klassieke muziek te luisteren.

De Hoofddorpse Bregje Oudshoorn en Rob Volmerink zijn speciaal voor de uitvoeringen naar de luchthaven toegekomen. ,,Ik heb het programma geprint en aangekruist wat ik wilde horen”, laat Bregje zien die samen met haar man op de rood-witgeblokte kubus zit te genieten van het Utrecht String Quartet. ,,Ik heb totaal geen verstand van klassieke muziek, maar ik vind het gewoon ontzettend mooi.” Rob vult aan: ,,Misschien wordt dit wel zo’n succes dat het in de toekomst een soort van ‘Schiphol klassiek festival’ wordt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.