Schade bij brand scholencomplex Nieuw-Vennep valt mee

Fokke Zaagsma
Nieuw-Vennep

De schade bij de brand maandagochtend bij het scholencomplex aan de Laan van Gildestein in Nieuw-Vennep valt mee. Dat zegt een woordvoerder van het bouwbedrijf dat de renovatie uitvoert.

,,Het levert weliswaar enkele dagen vertraging op, maar daar hoeven de 1.600 leerlingen niets van te merken. De tijd lopen wij wel in’’, meldt projectleider Ben Wolters van Van Norel bouwgroep.

Volgens hem ging het mis bij het verwijderen van de stalen constructie van een trappenhuis.

Ondanks de dekens die werklui gebruiken om te voorkomen dat de vonken die uit de snijmachines komen een brandje veroorzaken, hadden omhooggeschoten exemplaren kans gezien om vlak onder het dak een stuk spouwmuurisolatie in vlam te zetten.

Bluswerk

,,Vonken gaan nu eenmaal naar boven toe’’, weet Wolters. Omdat ze weten dat zulke ongelukjes kunnen gebeuren, hebben werklui altijd de nodige blusapparatuur bij de hand. Daarmee wisten ze het eerste bluswerk te verrichten.

Toen de ondertussen gealarmeerde brandweer arriveerde, was de brand al grotendeels geblust. Brandweerlieden hebben de klus afgemaakt en onder andere met een warmtebeeldcamera gecontroleerd of het vuur daadwerkelijk uit was.

Vakantie

Tevens moest het nodige worden ’opengehaald’, ook door werklui. Het vuur had namelijk nogal wat Trespaplaten met kunststof kern vervormd.

Een ambulance kon al weer direct weer terug. Die was opgeroepen met het oog op de drie scholen die normaliter in het pand zitten. Maar de drie - ’t Joppe, Bommelstein en De Ark - waren natuurlijk met vakantie.

Bij de renovatie krijgen alle drie de scholen een nieuwe, grotere aula. Met, naast die aula, een lokaal en extra kantoorruimte. Dat werk gebeurt school na school, zodat school na school gebruik kan maken van de noodlokalen die in maart zijn geplaatst.

Liften

Het vijftien jaar oude schoolgebouw, dat drie verdiepingen hoog is, heeft tot nu toe geen liften. Om ook de bovenste etage goed toegankelijk te krijgen, worden die nu wel aangebracht. Om daar ruimte voor te creëren, moeten de oude trappen worden vervangen door nieuwe.

Gezien het kabaal leek dat een ideale klus voor de grote vakantie. In één moeite door kunnen de trappenhuizen dan ook nieuwe, aluminium gevels krijgen.

Het hout is hier en daar al vergaan, met lekkages tot gevolg.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.