Leef- en beweegtuin in Zomerpark Nieuw-Vennep

Huub Kloppenburg en Marcel Klomp van ’In het Zomerpark’ zijn nu al enthousiast over de nieuwe leef- en beweegtuin.

Wessel Mekking
nieuw-vennep

Sporten onder leiding van tv-instructeur Duco Bouwens, een kopje koffie drinken met wijkbewoners en genieten van de geur van allerlei bloemen. Dit en nog veel meer kunnen bewoners van woonzorgcentrum ’In het Zomerpark’ vanaf volgend jaar in de nieuwe leef- en beweegtuin.

Het is nu nog een afgebakend gebied aan de rand van het Zomerpark in Getsewoud-Zuid. De hekjes maken het voor wijkbewoners niet erg uitnodigend om in de bestaande tuin te komen relaxen. Op deze zomerse maandagmiddag zitten wel een paar bewoners van het zorgcentrum in het zonnetje, maar de meeste bankjes zijn leeg.

De tuin gaat vanaf volgende maand flink op de schop, vertellen Marcel Klomp en Huub Kloppenburg van Team Welzijn van het woonzorgcentrum. Kloppenburg laat een plattegrond zien van de nieuwe leef- en beweegtuin. De tuin krijgt een deel waar kan worden gesport. In dit beweegdeel komen zes sporttoestellen. Ook wie niet meer zo mobiel is of in een rolstoel zit, kan hier op z’n eigen manier bewegen. ,,Duco Bouwens heeft toegezegd twintig keer een workshop te komen geven’’, vertelt Klomp enthousiast.

Aan de andere kant van de tuin komt een beleef- en beweegdeel. Daar groeien straks bijvoorbeeld gewassen en bloemen. Kloppenburg vertelt hoe belangrijk ’zintuigbeleving’ is voor veel ouderen. ,,Zien, proeven, ruiken, voelen en horen. Voor ouderen die dement zijn, kan dat in zo’n tuin herinneringen oproepen. Dat geeft ze houvast waardoor ze rustiger worden.’’ Reminiscentie heet dat in vaktaal.

In de vernieuwde tuin kunnen ook kinderen van de basisscholen verderop hun handen uit de mouwen steken. Ouderen en kinderen vormen vaak een goede match, is Kloppenburg en collega Klomp de afgelopen jaren opgevallen. ,,De chemie is goed. Als we bijvoorbeeld met een dementerende oudere bij een vol schoolplein staan, zie je een lach op het gezicht verschijnen.’’ Ook spelen de kinderen en bewoners geregeld gezelschapsspelletjes.

In het midden van de vernieuwde tuin komen een wandel- en een restaurantdeel. Deze delen krijgen een meer uitnodigend karakter, blijkt uit de presentatie van Klomp en Kloppenburg. De gedachte daarachter is dat bewoners van In het Zomerpark en de buren meer gaan mengen. Dat kan straks ook op het terras bij het restaurant, waar zij welkom zijn. Daarnaast sluiten de paden van het heuvelige Zomerpark straks aan op die van beleef- en beweegtuin.

De tuin was sowieso aan een opknapbeurt toe. Gekozen werd voor een grootscheepse en grondige metamorfose. In het Zomerpark won de stimuleringsprijs van de overkoepelende organisatie Cordaan, een bijdrage van tienduizend euro. Daarmee kwam het ideaalbeeld weer een stuk dichterbij. Ook kreeg In het Zomerpark een bijdrage uit het subsidiepotje Sportimpuls van Sportservice Haarlemmermeer voor de beweegtuin. Inmiddels is zo veel geld binnen dat de hovenier volgende maand dus met de klus kan beginnen.

De nieuwe tuin is belangrijk, weten Klomp en Kloppenburg. Zorg is meer dan handjes aan het bed, realiseren ze zich. ,,Welzijn verlicht de zorg. Wie zich prettig voelt, knapt vaak sneller op.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.