'Meerpalen doen denken aan hakenkruisen'

Een van de nieuwe meerpalen voor de beroepsvaart. Oordeel zelf: doet-ie aan een cactus of aan een hakenkruis denken?

Een van de nieuwe meerpalen voor de beroepsvaart. Oordeel zelf: doet-ie aan een cactus of aan een hakenkruis denken?

Wessel Mekking
zwaanshoek

Nutteloos en lelijk vinden ze de meerpalen. Een groep bewoners van de Bennebroekerdijk baalt van de nieuwe palen in de Ringvaart. Ze doen denken aan hakenkruisen, vindt bewoner Cees van der Raad.

Ook zijn vrouw Ineke is boos over de plaatsing van de palen bij de Bennebroekerbrug. Aan beide zijden van de brug zijn nieuwe meerpalen neergezet voor de recreatievaart. Ze steken zo’n 1,80 meter boven de waterlijn uit. De wachtplaatsen voor de beroepsvaart bestaan ook uit drie palen, die ongeveer 3,50 meter boven het water uitsteken. Volgens een gemeentewoordvoerder waren de oude dukdalven aan vervanging toe.

,,Het is alsof we bij de hoogovens wonen’’, zegt Ineke van der Raad. Met haar man Cees woont ze al dik veertig jaar in de woning beneden aan de Bennebroekerdijk.

Met enkele buren schreven ze eind maart een brief naar het raadhuis. Hun boodschap: nieuwe meerpalen zijn niet alleen ontsierend, maar ook overbodig. Ook vrezen ze dat de nieuwe palen zich ontpoppen tot een ’dependance van een jachthaven’. Ze hoopten dat alleen de meerpalen voor de beroepsvaart zouden worden aangelegd.

Maar de buren vingen bot. Volgens de landelijke richtlijnen werden bij de brug in Zwaanshoek, net als bij die in Beinsdorp en Lisserbroek, aparte meerpalen voor de beroeps- en recreatievaart geplaatst.

Tot woede van de familie Van der Raad. Niet dat meneer en mevrouw de hele dag uit het raam zitten te kijken. ,,Maar dat ze dit zomaar voor je huis plaatsen…’’ Vooral de in hun ogen hakenkruisachtige palen vinden ze ’vreselijk lelijk’. En waar zijn ze voor nodig, vragen ze zich af. De betonfabriek in Hillegom is bijvoorbeeld jaren geleden al gesloten. ,,Vroeger kwam hier veel meer beroepsvaart langs. Het is hier niet de Rijn of de Maas’’, stelt Cees.

,,Je wilt niet weten wat we hier voor onze kiezen hebben gekregen’’, zegt Ineke van der Raad. Zoals? Verkeerslichten bij het kruispunt voor de deur, een hoge schuur in de achtertuin van de buren, een lelijk bord bij de brug… Natuurlijk, in de wereld bestaan ergere dingen, geeft de Zwaanshoekse toe.

In een reactie noemt een gemeentewoordvoerder de nieuwe meerpalen voor de beroepsvaart ’cactussen’. ,,Het zal niet gebeuren dat dagelijks van deze afmeervoorzieningen gebruik wordt gemaakt. Maar bij elke brug moeten voorzieningen zijn waar beroepsvaart kan aanmeren als deze buiten de bedientijden en in geval van calamiteiten bij een brug moet aanmeren. Afgelopen jaren is door beroepsvaart enkele keren afgemeerd’’, aldus de zegsman.

En over de angst dat bij de brug een jachthaven ontstaat: ,,Het is niet te voorkomen dat hier ’s nachts boten aanleggen. Maar ook voor recreatievaart geldt dat voorzieningen aanwezig dienen te zijn als de brug door calamiteiten niet wordt bediend.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.