’Cycling Zandvoort is één grote wilskrachttoer’

’Cycling Zandvoort is één grote wilskrachttoer’
Cycling Zandvoort bracht afgelopen weekeinde 16.000 euro in het laatje voor Fight cancer. Renate Steen fietst weg.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Zandvoort

Geen huilende motoren van Max Verstappen afgelopen weekeinde op Circuit Park Zandvoort, maar langs suizende fietsers die over het asfalt langs scheuren. De vierde editie van Cycling Zandvoort was vooral een sportieve uitdaging die en passant ook nog eens 16.000 euro opbracht voor het goede doel ’Fight cancer’.

De paddocks, waar normaal gesproken de in onderhoud zijnde raceauto’s staan, zijn nu omgevormd tot complete foerageerplaatsen. Theo Feijen is een van de dertig deelnemers die solo de ’24 uur’ willen volbrengen. De 55-jarige Diemenaar is even aan het bijtanken en werkt een bord pasta naar binnen.

„Het is de tweede keer dat ik meedoe. Het is één grote wilskrachttoer. De wind maakt het vooralsnog zwaar. Het heeft voor mij ook geen zin aan te haken bij die estafetteteams. Die gaan veel sneller en als ik die wil volgen, wapper ik er al snel af.” Van vorige keren weet hij al wat het zwaarste deel van de dag is. „De zonsopgang. Dan val je in slaap en ga je konijntjes zien, die er niet zijn.”

Niet alle 506 deelnemers rijden een heel etmaal. Renate Steen staat zaterdagavond klaar om van start te gaan in de zesuurs-estafette met haar collega’s van de OK van het Spaarne Gasthuis. „We zijn met z’n vieren en rijden om beurten een half uur. We zijn op de operatiekamer al een goed team en nu ook weer”, aldus de 42-jarige Zandvoortse.

Collega Angelique van der Werff geeft enkele tellen later de bidon over en Steen snelt ervandoor zonder een slokje water te nemen. „In die bidon zit geen water, maar een tijdregistratiechip”, licht Van der Werff toe, terwijl ze schouderklopjes krijgt van haar twee andere teamgenoten Ramborg Snitker en Patrice Knol.

Edwin Sibbel - directeur van het Circuit - is ook blij dat hij een keer zonder gehoorbescherming rond kan lopen. „Los van de opbrengst heeft het goede doel Fight cancer het evenement meer gebracht. Er waren meer bedrijventeams en ik denk dat de persoonlijke ervaringen van deelnemers voor veel herkenning zorgden. Iedereen heeft in zijn of haar omgeving wel iemand met kanker.”

Zondagmiddag om 12 uur is Feijen klaar. „Ik heb 126 rondjes gereden en ben negende geworden. Mijn doel was 140 rondjes, maar ik heb letterlijk drie uur op een plank gelegen met rugklachten. Uiteindelijk heb ik toch mooi 529 kilometer bij elkaar getrapt.” Zin om naar huis te fietsen heeft hij niet. „Wat denk je zelf? Ik stap lekker in de auto.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.