Onderdompeling in de Haarlemmermeerse historie

Bart Boele
Hoofddorp

,,God creëerde de wereld, maar de Nederlanders Nederland”, zegt de Heemsteedse Gijs Bos tegen zijn oorspronkelijk Duitse vrouw Cathrin terwijl ze voor een reusachtige kaart staan waarop de voormalige ‘Waterwolf’ te zien is in Museum De Cruquius. ,,Ik leer iets van jullie ontstaansgeschiedenis in dit museum”, lacht Cathrin. ,,En die is veel interessanter dan de Duitse.”

,,Amerikanen zijn altijd ‘deeply impressed’, als ze horen dat we in een drooggelegd meer wonen’’, vult een museumgids aan. Speciaal voor de jongste bezoekers is er een toepasselijk stoompracticum in het gemaal opgesteld. ,,Kijk eens wat je met stoom kun doen”, zegt gids Hubert Nijpels tegen de broers Timo (5) en Milan (7) Carati als hij de stoomfluit van een miniatuurstoomtrein laat horen.

De broers kijken vol aandacht naar het bewegende treintje. ,,Dit maakt indruk op ze hoor”, zegt vader Rob die dit weekend ook met z’n jongens naar het IJmuider Zee- en Havenmuseum is geweest. ,,Ik vind een museumbezoekje goed voor hun ontwikkeling en zo’n museumweekend is een goede reden om gewoon nog een keer naar de musea te gaan waar ze de vorige keer enthousiast over waren.”

Ondanks dat het museumweekend concurreert met stralend lenteweer, komen er genoeg toeschouwers naar zowel het stoomgemaal als Historisch Museum Haarlemmermeer. De Hoofddorpse Wijnand en Catrien Groot komen speciaal voor de tentoonstelling In Stelling Gebracht. ,,Ik ga hier helemaal terug de geschiedenis in: fantastisch”, zegt Catrien. ,,Zo’n werkbank hadden wij vroeger tuis ook.” Heimwee naar vervlogen tijden heeft het stel niet want ‘vroeger was het ook wel eens wat’, maar de socialere omgang tussen buurtbewoners van vroeger wordt wel gemist.

Gezeten in houten lesbanken in een nagemaakt schooltje luistert een tiental kinderen aandachtig naar gids Maria Zwepers. De kinderen zijn geen gewone bezoekers, maar zijn in opleiding om een heuse kindergids te worden. ,,Dit zijn kinderen die van geschiedenis en spreekbeurten houden en zelf ook graag in de belangstelling staan”, vermoedt Maria. Megan Scholtes (10) en Alicia van Dijk (10) zijn twee van de toekomstige rondleiders.

,,We hebben elkaar net met een ouderwetse telefoon gebeld, de een stond in het kruidenierswinkeltje en de ander in de apotheek”, vertelt Megan verrukt over de rondleiding in het ‘overdekte openluchtmuseum’. Spreekbeurten over lieveheersbeestjes, spinnen en honden hebben de meiden al lang gehouden en nu is het de beurt om de geschiedenis van de Haarlemmermeer door te vertellen aan leeftijdsgenoten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.