Wie intimideert wie in Bloemendaal? Aangifte van laster tegen Meindert Fennema

Wie intimideert wie in Bloemendaal? Aangifte van laster tegen Meindert Fennema
Meindert Fennema: ’De burgemeester durft niet te zeggen wat er is gebeurd’.
© Archieffoto
Bloemendaal

Raadslid Marielys Roos (Hart voor Bloemendaal) en landgoedeigenaar Rob Slewe hebben aangifte gedaan tegen professor Meindert Fennema uit Aerdenhout. Zij beschuldigen hem van smaad en laster.

Fennema heeft zaterdag in een programma op Radio 1 hen beschuldigd van ’opsluiting’ van burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal. Fennema noemde dit als voorbeeld van intimidatie van ambtenaren door inwoners.

(Kijk en luister hier naar de uitzending zaterdag op Radio 1 met Fennema)

,,De burgemeester is door drie leden van Hart voor Bloemendaal opgesloten in zijn kamer. Vroeger waren het woonwagenbewoners, nu zijn het een landgoedeigenaar, medisch specialist en fiscaal jurist’’, aldus Fennema.

Hij noemt niet de namen van de betrokkenen, maar voor wie het Bloemendaalse nieuws volgt is volkomen duidelijk wie worden bedoeld.

’Niet herkennen’

Opmerkelijk is dat burgemeester Roest - die zou zijn opgesloten - heeft laten weten zich ’’nadrukkelijk niet te herkennen in de uitlatingen van de heer Fennema. Deze uitlatingen vallen onder zijn eigen verantwoordelijkheid.’’

Ook de andere betrokkenen laten weten dat er geen enkele sprake is geweest van ’opsluiting’. De uitspraken van Fennema beschouwen zij als een poging om hen ’in diskrediet te brengen’.

Het draait om een voorval van een paar weken geleden toen Marielys Roos de burgemeester aansprak in het gemeentehuis. Ze wilde met hem praten over gemeentelijke correspondentie die volgens het raadslid belangrijk was voor haar strafzaak. Haar man en Rob Slewe waren daarbij.

Weglopen

Ze troffen Roest op de gang van het gemeentehuis. Roest had weinig tijd en wilde weglopen. Over wat vervolgens gebeurde doen verschillende lezingen de ronde.

Volgens Roos zou de burgemeester haar man opzij hebben geduwd omdat hij in de weg stond. Volgens Fennema zou het drietal Roest op zijn kamer hebben ’opgesloten’.

Roos: ,,We zijn niet eens binnen geweest! Dit is een belachelijk verhaal dat voor mij heel beschadigend is. Ik zit midden in een strafzaak. Wie heeft dit verzonnen?’’

Ook Rob Slewe is het meer dan zat. ,,Fennema blijft maar doorgaan. Eerst een paar jaar geleden die misselijkmakende columns. Nu weer dit. Kan ik me weer verdedigen tegenover mensen die me hierop aanspreken.’’

Onterecht

Rob Slewe heeft de bekende advocaat Bénédicte Ficq in geschakeld.

,,Cliënt wordt thans door zijn omgeving aangesproken op de grove beschuldigingen geuit door Fennema. Dit levert cliënt grote schade op. Hij is in het verleden al meerdere malen onterecht beschuldigd van intimidaties. De beschuldigingen die Fennema op zaterdag jl op de nationale radio heeft geuit overschrijden alle grenzen van het toelaatbare’’, aldus Ficq.

Fennema vindt niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan. ,,Ik heb het niet van de burgemeester zelf gehoord, maar baseer me op naaste bronnen. Ik heb het voorval genoemd als voorbeeld van intimidatie van ambtenaren door burgers.’’

Dat de burgemeester zelf het gebeuren ontkent verbaast hem niet. ,,Die wil geen gedonder en durft niet te zeggen wat er is gebeurd.’’ Van de aangifte ligt Fennema niet wakker. ,,Ik zie de afhandeling met vertrouwen tegemoet.’’

Ook Fennema zelf claimt slachtoffer van intimidatie te zijn geweest, vertelde hij onlangs in De Telegraaf. „Het ingewikkelde van intimidatie is dat het meestal werkt.”

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie