Raad van State steekt stokje voor woningbouw Badhoevedorp

Wessel Mekking
badhoevedorp/den haag

De Raad van State heeft een stokje gestoken voor de bouw van zevenhonderd woningen in Badhoevedorp. De hoogste bestuursrechter heeft het bestemmingsplan dat de bouw mogelijk maakt gedeeltelijk vernietigd.

Luchthaven Schiphol, KLM, een aantal bedrijven en Badhoevedorpers hadden beroep aangetekend tegen het plan.

De nieuwbouw op de locaties Schuilhoeve en Quatrebras is belangrijk, omdat de poldergemeente bijna honderd miljoen moet bijdragen aan het omleggen van de A9. De woningen zijn een grote kostendrager.

De Raad van State vindt dat de Haarlemmermeerse gemeenteraad bij het vaststellen van het bestemmingsplan onvoldoende antwoord heeft gegeven op de vraag of bij de geplande woningen 'een aanvaardbaar woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd' vanwege het proefdraaien van vliegtuigen en grondgeluid. Ook is niet duidelijk gemaakt wat de gevolgen van de geplande woningbouw zijn voor de bedrijfsvoering van de luchthaven en de KLM, aldus de Raad van State.

Bezwaren

De hoogste bestuursrechter heeft nog meer bezwaren tegen de plannen gegrond verklaard. Zo heeft de gemeenteraad bijvoorbeeld niet duidelijk gemaakt of bij een nog te bouwen hotel aan de Schipholweg genoeg parkeerplaatsen komen. Ook vindt de Raad van State dat voor de verplaatsing van sportcomplex De Veldpost naar de Schipholweg een exploitatieplan gemaakt had moeten worden.

Gevolg van de uitspraak is dat de gemeenteraad nader onderzoek moet doen en het nieuwe bestemmingsplan beter moet motiveren om alsnog de zevenhonderd woningen neer te kunnen zetten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.