Celstraf geëist tegen Zandvoorter na verkeersruzie

Wessel Mekking
haarlem/lijnden

Het was op 25 januari zo rond negen uur ’s morgens druk bij knooppunt Raasdorp, waar de A5 en de A9 elkaar kruisen. Verkeer op de rechterstrook van de parallelbaan reed langzaam, Said ging links langs de rij auto’s, omdat hij naar eigen zeggen nog lang niet hoefde te ritsen. Volgens hem was een andere weggebruiker, een 40-jarige Vijfhuizenaar, daar niet van gediend en gooide die zijn auto naar links, waardoor hij schrok en plots moest uitwijken.

De Zandvoorter wilde verhaal halen en achterhaalde de automobilist. Die ’scheet’ in zijn broek en scheurde weg. Op de A9 ontspon zich een kat-en-muisspel, waarbij twee keer werd stilgestaan op de vluchtstrook.

Said zei voor de rechtbank dat hij slechts met de 40-jarige in gesprek wilde gaan. Hij was nooit van plan geweest geweld te gebruiken. ,,Ik ben geen vechter en heb zijn auto nooit aangeraakt.’’ Bovendien, zo vroeg hij zich hardop af: ,,Ik mag een ander toch wijzen op zijn fouten?’’

Het kat-en-muisspel eindigde in de Singaporestraat op een Lijndens bedrijventerrein, waar de 44-jarige vriend van de Vijfhuizenaar werkt. Die kwam zijn partner te hulp. Naar eigen zeggen wilde hij een mes van Said afpakken. De Zandvoorter, die gisteren voor de rechtbank ontkende een steekwapen bij zich te hebben gehad, raakte in paniek toen de man zijn auto binnen wilde dringen. ,,Nou pakken we je, vuile Turk’’, zou hij te horen hebben gekregen. Said ging ’in paniek’ hard in zijn achteruit, waardoor de 44-jarige man mee werd gesleurd door de auto, ten val kwam en gewond raakte. ,,Maar ik kon niet anders.’’ Meteen na de gebeurtenissen meldde Said zich op het politiebureau.

De officier van justitie stelde dat sprake was van poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Zij eiste een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De advocaat van de verdachte meende dat sprake was van noodweer en niet van opzet. Ze pleitte voor vrijspraak. Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.