Haarlemmermeer pakt ganzenprobleem Toolenburg aan

Ganzen. Foto Hein Flach

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Toolenburgers klagen al tijden over met name de poep die het groeiende aantal ganzen in de Hoofddorpse wijk achterlaat. Wat er moet gebeuren, is nog niet duidelijk.

Deze week heeft de gemeente een gesprek met het bedrijf Hofganzen. Dat is gespecialiseerd in de omgang met ganzenpopulaties in openbare gebieden.

Centrale vraag: hoe de balans te houden tussen een schone en veilige openbare ruimte en een handzame populatie ganzen? ,,Duidelijk is namelijk dat wanneer we niets doen, de populatie jaarlijks groter wordt met vijf tot zes ganzen per ganzenstel per jaar'', meldt een gemeentewoordvoerster.

De wijkraad is blij dat de gemeente alsnog iets gaat doen tegen de ganzenoverlast, die jaarrond zou zijn. ,,Want deze gedomesticeerde ganzen vertonen geen trekgedrag en blijven altijd in hun betrekkelijk kleine gebied.''

In dat gebied doen ze hun behoefte en gaan ze niet altijd opzij voor passanten, tot schrik van jong en oud. Tot er structurele oplossing is gevonden die 'uitgaat van het welzijn van de dieren', houden toezichthouders van de gemeente de situatie in de gaten. Ook kunnen bewoners overlast melden via telefoonnummer 0900 - 1852 of www.haarlemmermeer.nl/meldingen.

Indien nodig wordt schoongemaakt, zo melden wijkkrant en gemeente.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.