Badhoevedorp: Niet zeuren als je hier een huis koopt

Bart Boele b.boele@hollandmediacombinatie.nl
Badhoevedorp

U mag hier een woning kopen, maar dan niet zeuren over vliegtuiggeluid en kerosinelucht. Zo wordt de nieuwbouw in de Badhoevedorpse wijk Schuilhoeve aan de man gebracht.

De gemeente Haarlemmermeer heeft een nieuw bestemmingsplan gemaakt voor het bouwen van zevenhonderd woningen (laagbouw en appartementen) op het sportpark tussen de Schipholweg en de huidige snelweg A9.

Het vorige bestemmingsplan werd door de Raad van State afgekeurd na bezwaren van de luchthaven Schiphol en KLM. Zij willen niet beperkt worden in hun bedrijfsvoering door de komst van nieuwe woningen.

Het is er Haarlemmermeer alles aan gelegen om de woonwijk toch te realiseren, ook omdat de gemeente 110 miljoen euro heeft meebetaald aan de omlegging van snelweg A9. En dat geld wil ze graag terugzien.

Overlast

Voor het nieuwe bestemmingsplan heeft de gemeente, gezien de uitspraak van de Raad van State, daarom extra onderzoeken laten doen naar grondgeluid van vliegtuigen en andere overlast die met de luchthaven te maken heeft. Daaruit blijkt dat de proefdraaiplaatsen voor vliegtuigen een piekbelasting boven de maximale norm veroorzaken.

Daar kan iets aan worden gedaan via ’dove gevels’ - met weinig ramen en veel isolatie - en door in een aantal woningen op de tweede etage geen ’geluidgevoelige ruimten’ als slaapkamers toe te staan. Daarbij worden kandidaat-kopers gewaarschuwd. ,,Gemeente en ontwikkelaars zullen toekomstige bewoners in een zo vroeg mogelijk stadium van objectieve informatie voorzien over geluidsbelasting en mogelijke hinder door vliegtuiggeluid (en -uitstoot en kerosinegeur).’’

Vervolgens is het aan hen om te beslissen een huis te kopen of niet. ,,De toekomstige bewoners hebben de keuzevrijheid - geheel Schuilhoeve zal naar verwachting bestaan uit koopwoningen - om te kiezen voor de woonkwaliteiten van Badhoevedorp, met alle voor- en nadelen.’’

Populair

Haarlemmermeer verwacht dat de huizen wel worden verkocht omdat Badhoevedorp een populair dorp is. ,,Ondanks de aanwezigheid van (grond)geluid wordt de kwaliteit van het wonen in Badhoevedorp hoog gewaardeerd. De prijs van de woningen in Badhoevedorp ligt ver boven het Haarlemmermeerse gemiddelde. Dit is eveneens een indicatie dat Badhoevedorp een geliefde woonplek is.’’

In het bewuste gebied staan al acht woningen. Vier aan de Lindberghstraat kunnen blijven staan, vier aan de Rijstvogelstraat worden mogelijk opgekocht van Ymere. De voormalige rioolwaterzuivering aan de Rijstvogelstraat wordt gesaneerd bij ontwikkeling van de woonwijk. Of het terrein van de Koninklijke Marechaussee aan de Lindberghstraat bij de plannen kan worden betrokken, is nog niet bekend. Dat is wel al zeker van het voormalige garagebedrijf aan de Plesmanlaan.

De sportclubs die er nu zijn gevestigd, moeten verhuizen naar het nieuwe sportcomplex De Veldpost ten zuiden van Badhoevedorp. Maar dat kan nog wel een jaar of acht op zich laten wachten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.