Gemeenteraad: ’Alle geld schuldhulpverlening uitgeven’

Richard Walraven
Hoofddorp

Volgens HAP-wethouder Ap Reinders werkt een preventieve aanpak zo goed, dat bij huishoudens schulden worden voorkomen. Daarom blijft er zoveel geld (200.000 euro dit jaar) over voor de schuldhulpverlening aan burgers in problemen.

Raadsleden als Maaike Ballieux (GroenLinks), Mariëtte Sedee (CDA), Paul Meijer (Forza) en Martin Meiland (D66) plaatsen daar ook vraagtekens bij. Want stellen ze: B en W zeggen ook dat er steeds meer huishoudens zijn met complexe problemen waar schuldhulpverlening niet genoeg is.

,,Er is inderdaad een nieuwe doelgroep te onderscheiden’’, zegt Reinders: de complexe gevallen. GroenLinks wil daar een vergadering aan wijden, want aan de ene kant besparen op schuldhulpverlening terwijl er steeds meer huishoudens in ernstige problemen komen, gaat die partij te ver.

Het is een van de kwesties die aan de orde komen als de gemeenteraad de zogenaamde najaarsrapportage 2014 bespreekt. Daarin staat in hoeverre de gemeente Haarlemmermeer geld uitgeeft zoals dat in de begroting is bepaald. Er zijn nog wel eens verschillen tussen de begroting en de praktijk, zoals de schuldhulpverlening.

Onbeheersbaarheid

De ict ofwel computers en software is nog zo’n onderwerp. Uit de rapportage blijkt dat er van alle kanten geld bij moet. En gezien berichten in de pers dat de overheid nogal eens ict-blunders maakt die veel geld kosten, willen de raadsleden weten hoe dat zit. Volgens ict-wethouder Tom Horn zit dat redelijk goed. Alle bedragen die in de rapportage worden genoemd, zijn niet nieuw. Ze zijn vooraf al begroot, maar worden in de rapportage genoemd omdat ze nu ook beschikbaar zijn gesteld. Ze kunnen dus niet bij elkaar worden opgeteld.

Helemaal duidelijk komt Horns boodschap niet over en het gevoel van onbeheersbaarheid blijft. Daarom gaat de gemeenteraad daar binnenkort eens apart over praten.

Net als over sportvelden in Haarlemmermeer die steeds meer geld lijken te kosten en het net geopende honkbal-Pioniers-stadion in Hoofddorp waar nog geen wedstrijd van de Amerikaanse Mayor League Baseball is gespeeld, terwijl daar wel op is geïnvesteerd. Volgens sportwethouder Adam Elzakalai (VVD) wordt er druk onderhandeld om twee of drie Amerikaanse competitiewedstrijden naar Hoofddorp te halen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.