Afghaanse vader van kinderen gescheiden
Het Floriadeterrein wordt momenteel gereed gemaakt voor de komst van driehonderd vluchtelingen, maar voor oud-vluchteling Sharif Mohammadi is het gevoel van gastvrijheid ver te zoeken. Vanmiddag stapt de Hoofddorper verplicht op het vliegtuig naar zijn geboorteland Afghanistan, na negentien jaar in Nederland te hebben gewoond.
De jonge Afghaan had twee keuzes: in militaire dienst of werken voor de Afghaanse overheid. Mohammadi koos voor de laatste en ging vanaf 1984 werken op de afdeling personeelszaken van het ministerie van veiligheid. Zijn werk bestond uit het registreren van inkomende en uitgaande post. Hij bleef hier werken tot in 1992 het communistische regime viel. Enkele jaren leidde hij een ondergedoken bestaan. Toen de macht van de moedjahedien toenam, vluchtte hij naar Nederland. Hier kreeg hij zonder problemen een verblijfsvergunning.
Voor de uitzetting is aandacht gevraagd door de Hoofddorpse Mirjam van der Veldt. Zij doet onafhankelijk onderzoek en steunt het gezin. ,,Toen Mohammadi in 1997 naar Nederland vluchtte, kreeg hij een verblijfsvergunning. Rabea volgde hem twee jaar later. Tot in 2001 het ministerie het ambtsbericht uitbracht. Dit vormde het begin van een lange juridische strijd, die leidde tot intrekking van de verblijfsvergunning.”
Het ambtsbericht heeft enorme gevolgen. Van der Veldt: ,,Zonder individueel onderzoek hebben alle Afghanen op wie het betrekking heeft, artikel 1F van het vluchtelingenverdrag tegengeworpen gekregen. Deze uitzonderingsclausule houdt in dat ze rechteloos zijn en zo spoedig mogelijk het land moeten verlaten.” Naar schatting zijn nog 150 mensen in Nederland met dezelfde situatie. ,,Toch is de Nederlandse overheid onbuigbaar. In een bizarre omkering van de rechtsstaat, zijn de betreffende Afghanen schuldig tot zij het tegendeel bewijzen.”
Mohammadi laat vier in Nederland geboren minderjarige kinderen achter, in de leeftijd van twee tot en met vijftien jaar. ,,Ik wil u verzoeken uitzetting te heroverwegen, ook gezien het feit dat de echtgenote en kinderen, allen de Nederlandse nationaliteit bezitten,” schreef burgemeester Theo Weterings aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Een woordvoerder van het ministerie laat weten niet op individuele gevallen in te gaan.
Van der Veldt: ,,Ik ga met de ambassade van India bellen om te vragen of Sharif terecht kan in dat land, aangezien het een betere plek voor hem is en het gezin hem daar misschien kan opzoeken. Sharif heeft voor de komende tien jaar een inreisverbod voor de Europese Unie en voor het gezin is het niet veilig om naar Afghanistan te reizen.’’