‘Gekroonde’ voorjaarsbloeier

Goed Wonen
Haarlem

Mart Vester, groenspecialist bij tuincentrum Global Garden in Zwaanshoek, geeft in deze rubriek slimme tips over tuinonderhoud. Reageren op de column of heeft u een tuinvraag? Mail: info@globalgarden.nl

Voorjaarskleuren in de tuin hebben we niet alleen te danken aan onder andere primula’s, violen en perkgoed, maar ook aan een aantal schitterende bloeiende voorjaarsheesters en –bomen.

Een duidelijke favoriet van mij is de Paulownia tomentosa. Een boom oorspronkelijk afkomstig uit China en vernoemd naar een Nederlandse koningin: Anna Paulowna, de vrouw van Koning Willem II. De Paulownia tomentosa is een bladverliezende boom met trompetvormige bloemen. De boom is, net als vele andere voorjaarsbloeiers een naaktbloeier. Dat wil zeggendat de bloem is er eerder is dan het blad. Heel bijzonder vind ik de helder lilablauwe kleur van de bloemen die in eindstandige vertakte pluimen verschijnen. De bloemen verspreiden een heerlijke geur. De bloemknoppen worden in de voorgaande zomer aangelegd, met als risico, dat ze in een strenge winter zouden kunnen bevriezen. De strenge vorst van februari heeft onze volwassen Paulownia bij Global Garden echter niet aan getast! De bloemknoppen zijn met het mooie weer allemaal gesprongen!

De Paulownia tomentosa kan acht tot twaalf meter hoog worden en is daarom zeer geschikt voor een middelgrote tot grote tuin. Jonge takken zijn dik en viltig behaard. Bijzonder is dat de takken niet massief zijn maar een soort merg bevatten. Oudere takken zijn kaal en hol. Het blad van de Paulownia is decoratief, heel groot (wel tot 40 cm breed en lang) en heeft zowel aan de onder- als aan de bovenkant een viltlaag. De boom heeft de voorkeur aan warme en droge zomers, maar heeft al duidelijk laten zien, dat ie in andere omstandigheden ook goed gedijt.

De Paulownia reageert heel goed op een sterke snoei en is dus goed in toom te houden. Snoeit u erg rigoureus, dan zult u minder of geen bloemen hebben. Maar het fantastische blad komt in ieder geval!

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.