Droogte nekt voetbalvelden Haarlemmermeer

Richard Walraven
Hoofddorp

Dat de conditie van de velden zo matig is – door gebrek aan water zijn de wortels niet lang genoeg en wordt het gras zo uit het veld ’gelopen’ – is een gevolg van de droogte, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Er is gesproeid, maar dat kan het gebrek aan regen niet helemaal vervangen. Het is ook pas de tweede of derde keer in dertig jaar dat we zo’n speelverbod moeten opleggen.’’

Overigens is de gemeente extra aan het sproeien en zijn er de afgelopen weken ook wat storingen met de computer die de sproei-installaties aanstuurt geweest.

Hoogheemraadschap Rijnland bevestigt dat het extreem droog is geweest. Het was ook reden om naast de kwetsbare veendijken ook een deel van de Haarlemmermeerdijk (van het veel steviger klei gemaakt) aan extra controles te onderwerpen. ,,Er is sprake van een flink neerslagtekort en in Haarlemmermeer is nog minder regen gevallen dan in sommige andere delen van de regio’’, stelt woordvoerder Marjorie Teunis.

Secretaris Hans Mols van SV Hoofddorp heeft begrip voor de situatie. ,,De velden zijn kurkdroog. Er is gesproeid door de gemeente maar niet genoeg. Het is overmacht.’’

De schade voor de clubs valt nog mee. ,,We hebben overlegd met KNVB en de clubs. Aanvankelijk was het verbod tot en met 9 september maar dat hebben we vervroegd in verband met de start van de competitie. Zoals het er naar uit ziet gaan alleen trainingen en een aantal beker- en oefenwedstrijden niet door. Al blijft dat vervelend’’, aldus de gemeentewoordvoerder.

Mols bevestigt dat. ,,Wij hebben zes velden. Twee zijn van kunstgras en we hebben twee trainingsvelden die deels van kunstgras zijn. Die hebben we geschikt gemaakt voor wedstrijden. We hebben ook wedstrijden om vijf uur ’s middags gepland.’’

FC VVC in Nieuw-Vennep heeft met veel noodverbanden de schade kunnen beperken. ,,We hebben twee kunstgrasvelden, dat scheelt. Voor de situatie hebben we begrip. Een paar jaar terug zijn we te vroeg op ons hoofdveld gaan spelen. Daar hebben we een jaar ellende van gehad’’, zegt voorzitter Peter Klabbers.

Het bestuur van Overbos roept via de website leden op creatief te zijn in het vinden van trainingsruimte en hiervoor parken en trapveldjes te benutten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.