Werkstraf en 500 euro boete na dollemansrit over A4 en A9

Rechtbank Haarlem.

Rechtbank Haarlem.

Hein Flach
Haarlemmermeer

Een dollemansrit. Dat was wat plaatsvond op 5 oktober vorig jaar toen een 21-jarige Haarlemmer in een gestolen auto op de vlucht ging voor een politiemacht van twaalf ’eenheden’, twee motoragenten en een politiehelikopter.

Die avond reed Matisse van D. over de A4 in Haarlemmermeer, toen hij langs een controle kwam. Verbalisanten constateerden dat de wagen waarin de man zat, een witte Seat, als gestolen te boek stond. Nabij het Rottepolderplein kwam de Haarlemmer in een file te staan. Daar werd hij klemgereden. De politie voerde daarbij sirenes en zwaailicht.

Op het moment dat de agenten uitstapten om de bestuurder aan de tand te voelen, gaf deze vol gas er ging ervandoor. ,,Want ik was geschrokken’’, verklaarde hij maandag bij de Haarlemse politierechter. Slalommend ging hij om medeweggebruikers heen, kriskras over de weg, over de vluchtstrook en door rood.

,,Gekkenwerk’’, oordeelde de politierechter toen hij tijdens de zitting voor de Haarlemse rechtbank een lijst van wandaden opsomde. De verdachte reed op een bepaald moment met een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur langs een plek waar wegwerkzaamheden plaatsvonden, volgens het rapport van de verbalisanten.

Hij kwam pas tot stilstand toen hij de motor van de Seat opblies en een van de wielen in brand vloog. Nog was de wildwestvoorstelling niet voorbij: de man rende weg, over de vangrail, liep nog vijftig meter door - ook toen een agent riep: ’blijf staan of ik schiet’ - alvorens hij zich overgaf.

In de auto troffen agenten ’drugsgerelateerde’ spullen aan. ,,Voor eigen gebruik’’, beweerde de Haarlemmer. Hij gebruikte destijds cocaïne, nu bijna niet meer.

Op de vraag van de politierechter waarom de man ervandoor was gegaan, antwoordde hij dat hij enkele mobiele telefoons in bezit had en een bedrag van vijfduizend euro in contanten waarvan hij de herkomst niet kon verklaren. Het was ’handel’.

Dat de auto gestolen bleek, evenals de kentekenplaten, zei hij niet te weten, ook al had de contactsleutel er vreemd uitgezien. Hij had de auto die dag geleend van ’een vriend’, wiens naam hij nooit heeft willen noemen ’om gezeik te voorkomen’.

De Haarlemmer, die zestien dagen in verzekering doorbracht voor hij werd heengezonden, werd veroordeeld tot honderd uur werkstraf (met aftrek) wegens heling.

De rechter geloofde namelijk niet dat de verdachte niet wist dat de auto was gestolen. Voorts kreeg hij een boete van vijfhonderd euro plus voorwaardelijke ontzegging van zijn rijbevoegdheid wegens levensgevaarlijk rijgedrag.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.