Gering aantal gebreken in riool Thorbeckestraat

Bewoonster Janette Koolmoes in de rook, dinsdagochtend.© foto hein flach

Hein Flach
Zwanenburg

De grootschalige rookproef die de gemeente Haarlemmermeer in samenwerking met corporatie Ymere vanwege rattenoverlast heeft uitgevoerd in de omgeving van Thorbeckestraat in Zwanenburg, heeft een gering aantal ’hiaten’ in het riool aan het licht gebracht.

Ymere, eigenaar van de huurwoningen, vond welgeteld één aansluiting op een huis die niet in orde bleek. In het gemeentelijk deel van de riolering zijn twee gebreken geconstateerd.

De rookproeven werden dinsdag uitgevoerd in de Thorbeckestraat en de IJtochtkade door medewerkers van Meerlanden. Aanleiding was een stroom aan klachten over de aanwezigheid van ratten in de woningen. De klachten gingen op de sociale media vooral ook een eigen leven leiden. Feit was wel dat veel mensen de knaagdieren in de keuken, op zolder en in de tuinschuren hebben aangetroffen afgelopen tijd.

,,Gezien de grootschaligheid van het onderzoek dat we hebben gedaan, zijn de uitkomsten redelijk positief’’, aldus een woordvoerder van Ymere. ,,We hebben maar een klein aantal gebreken gevonden. Een aansluiting bij een woning in de Thorbeckestraat die niet helemaal goed was. Die gaan we op heel korte termijn herstellen.’’

Een zegsman van de gemeente laat weten dat in het gedeelte van het rioleringssysteem waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, twee gebreken zijn geconstateerd. Eén kolk bleek lek.

Gezien het ’geringe’ resultaat aan omissies wijzen beide woordvoerders onafhankelijk van elkaar op het voeren en houden van dieren. ,,De conclusie moet zijn: bij de oplossing van het rattenprobleem moet toch vooral worden gekeken naar het ongewenste voedselaanbod. Dat is eigenlijk wat we al de hele tijd zeggen. Anders is het dweilen met de kraan open. En blijf meldingen doen.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.