Venneper gekort op AOW door foutje in 1966

Marijke en Edward van Eck© Martin Mooij

1 / 2
Albert Jan Swart
Nieuw-Vennep

De 73-jarige Edward van Eck uit Nieuw-Vennep is gekort op zijn AOW-uitkering. De reden is dat zijn werkgever ruim een halve eeuw geleden geen premie heeft afgedragen.

Wie herinnert zich nog wat er in 1966 gebeurde? Prinses Beatrix trouwde met Claus van Amsberg, Johan Cruijff maakte zijn debuut in het Nederlands elftal, in China luidde Mao Zedong de Culturele Revolutie in en The Beatles scoorden een hit met het nummer Yesterday.

Automonteur

Maar 1966 was ook het jaar waarin Edward van Eck, nu 73 jaar oud, op 22-jarige leeftijd als automonteur werkte. Naar nu blijkt heeft zijn werkgever in 1966 geen premie volksverzekeringen voor hem betaald.

De Belastingdienst weet het nog precies. En dus viel er bij Edward en zijn vrouw Marijke (67) een brief op de mat van de Sociale Verzekerings Bank (SVB). Meneer Van Eck wordt twee procent gekort op zijn AOW-uitkering, zo’n 15 euro per maand.

Krap

„We hebben allebei AOW en een klein aanvullend pensioentje. Dat is best wel krap”, zegt zijn vrouw. „Ik vind het zo raar dat mijn man na vijftig jaar nog een brief krijgt en wordt gekort op zijn AOW. 1966, dat komt in mijn kalender niet meer voor... Doodslag verjaart, maar een foutje uit 1966 dus niet. Mijn man wist niet eens dat er geen premie was betaald.”

Wonderlijk

„Bizar”, reageert arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes. „Ik vind het een wonderlijke casus. Als zo’n zaak op mijn bureau zou komen, zou ik eerst onderzoeken of de zaak niet is verjaard. Het is vijftig jaar geleden... Dit voelt heel krom.”

Digitaal

De Belastingdienst zegt dat van elk jaar wordt bijgehouden of iemand premie heeft afgedragen. „Als wij constateren dat iemand niet alle jaren heeft afgedragen, wordt diegene gekort”, aldus een woordvoerder. „Alle gegevens zijn digitaal opgeslagen.”

Grote bedrijven

Meneer Van Eck ging al in 2009 met pensioen, maar toen is niet opgemerkt dat hij in 1966 geen premie had betaald. Waarom dat pas jaren later aan het licht is gekomen, kon de Belastingdienst gisteren niet zeggen. De SVB wil niet ingaan op individuele gevallen.

„Ik las in De Telegraaf dat grote bedrijven bijna geen belasting betalen”, zegt Marijke van Eck. „Die bedrijven komen daar gewoon mee weg, maar mijn man wordt gekort.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.