Directeur Poot van Chipshol lekte strafdossier

Peter Poot. Archieffoto United Photos

Leontien van Engelen

(update 12.12) Peter Poot, directeur van Chipshol, heeft het strafdossier in de meineedzaak tegen de liegende rechters Kalblfleisch en Westenberg gelekt naar een journalist van NRC Handelsblad. Dat bekende Poot maandag onder ede bij de rechtbank in Utrecht.

De advocaat van Westenberg riep Poot op als getuige, omdat er zaterdag in NRC geciteerd werd uit het strafdossier. Poot gaf toe dat hij zijn dossier had laten lezen aan een journalist. Poot erkende ook dat hij voor geheimhouding had getekend. Maar hij was na lezing zo boos geworden, dat hij de informatie aan het Nederlandse volk wilde laten zien, zo verklaarde hij.

Chipshol, een gebiedsontwikkelaar rond de luchthaven Schiphol, stelt door een uitspraak van rechter Westenberg in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt. Westenberg, oud-vicepresident van de rechtbank in Den Haag, zou in het proces om dit geschil partijdig zijn geweest, vindt Chipshol.

Westenberg zou bevriend zijn geweest met zijn toenmalige collega Pieter Kalbfleisch, die op zijn beurt weer warme banden zou hebben gehad met de tegenpartij van Chipshol. De twee oud-rechters ontkennen dat hun iets te verwijten valt.

NRC Handelsblad publiceerde zaterdag een groot verhaal, nadat een journalist het vertrouwelijke strafdossier had ingezien. De krant schreef dat de rechters allerlei juridische contacten inschakelden om zich te verdedigen in de strafzaak. NRC meldde op basis van het dossier dat de Rijksrecherche dat nauwgezet kon volgen omdat telefoons van de rechters werden afgetapt en e-mails van hen werden onderschept.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.