Aangifte Forza-leider tegen Christenunie-SGP Haarlemmermeer mislukt

Paul Meijer van Forza verlaat maandagavond het politiebureau in Hoofddorp. Foto: United Photos/Remco van der Kruis

Paul Meijer van Forza verlaat maandagavond het politiebureau in Hoofddorp. Foto: United Photos/Remco van der Kruis

Bart Boele
Hoofddorp

Forza wilde maandagavond aangifte doen tegen Christenunie-SGP Haarlemmermeer vanwege een manifest van de christelijke partij. Daarin werd Forza beticht van openlijke en categorische haat tegen moslims en daardoor aanzet tot discriminatie of erger, lynchpartijen en gewelddadige aanvallen.

Forza accepteert dat niet. De partij noemt zich een voorstander van verregaande vrijheid van meningsuiting en vindt ook dat de ChristenUnie-SGP daarin ver mag gaan. Maar aan deze vrijheid van meningsuiting zit een grens en die heeft Christenunie-SGP met het manifest overschreden, aldus Forza. Fractievoorzitter Paul Meijer wil dat de rechter zich hierover gaat uitspreken.

Bij de politie moeten ze eerst overleggen of de aangifte wordt aangenomen. ,,Apart'', zegt Meijer, ,,in heel het land kunnen vijfduizend mensen aangifte doen tegen Wilders, zelfs burgemeesters roepen er toe op. We komen hier nog op terug.''

Meijer wilde namens de fractie en de vereniging, maar ook namens meer dan zesduizend Forza-stemmers aangifte doen als signaal naar de ChristenUnie-SGP ,,dat ze ons niet in de verkeerde hoek moeten en kunnen plaatsen. Deze demonisering komt van een partij die nota bene bekend staat om het achterstellen van vrouwen en het afwijzen van homoseksuelen.’’

In het manifest van de ChristenUnie wordt een vergelijk gemaakt tussen de PVV en Forza. Volgens Forza kan zo’n vergelijking niet worden gemaakt.

,,Forza benoemt problemen die spelen in de samenleving en benoemt man en paard. Forza ziet groepen in de samenleving niet bij voorbaat als problematisch. Forza wil dat iedereen meedoet en een positieve bijdrage levert aan de samenleving ongeacht ras, geloof, geaardheid of politieke overtuiging’’, aldus een verklaring van de partij.

Forza heeft de voorman van de ChristenUnie-SGP, raadslid Arjo van Bezooijen, de gelegenheid gegeven om de beschuldigingen in te trekken, maar volgens Forza heeft hij dat niet gedaan.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.