Bom onschadelijk gemaakt op Schiphol

schiphol

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een Duitse vliegtuigbom uit de tweede wereldoorlog geruimd op het terrein van de luchthaven Schiphol.

Het explosief werd aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden. Een explosievenverkenner van de Koninklijke Marechaussee (Schiphol) was gealarmeerd door het personeel van Schiphol en heeft na verkenning de EOD ingeschakeld. De ruimploeg heeft na vaststelling van o.a. soort, type en ligplaats van de vliegtuigbom de situatie de mogelijkheden aan de autoriteiten van Schiphol voorgelegd. Het betrof een Duitse 50 kg vliegtuigbom (SC 50 Minenbombe). De bom bevat 25 kg springstof.

Op advies van de ruimploeg is na een kort overleg met alle betrokken partijen besloten om de vliegtuigbom direct ter plaatse tot ontploffing te brengen. Na het aanbrengen van een kleine lading is de bom met behulp van een shovel afgedekt met zand en vanmorgen om07:08 uur tot ontploffing gebracht. Hierna is het sein veilig gegeven. De werkzaamheden en het vliegverkeer op Schiphol hebben geen hinder ondervonden.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.