Afval Beinsdorp niet welkom in Hillegom

Van Bezooijen: ,,Als Hillegom zo star blijft, moeten we de brug misschien maar open zetten.’’

Van Bezooijen: ,,Als Hillegom zo star blijft, moeten we de brug misschien maar open zetten.’’© Foto Wessel Mekking

Sjaak Smakman
Beinsdorp

De gemeenten Lisse en Heemstede willen wel meewerken. Maar Hillegom wil niet dat inwoners van Haarlemmermeer daar afval wegbrengen. En dat blijft zo, zegt wethouder Anne de Jong, hoe vervelend met name Beinsdorpers dat vinden.

De inwoners van Beinsdorp moeten nu naar de milieustraat van Meerlanden in Rijsenhout, terwijl de vuilstort in Hillegom veel dichter bij hun huis is.

Het Haarlemmermeerse SGP-CU raadslid Arjo van Bezooijen stelde de kwestie onlangs weer aan de orde. Zijn partij beijvert zich er al sinds 2014 voor dat inwoners van de dubbeldorpen hun afval naar de milieustraten van Meerlanden in Lisse, Hillegom en Heemstede kunnen brengen.

Volgens wethouder John Nederstigt (Haarlemmermeer) willen Lisse en Heemstede wel meewerken, maar Hillegom niet. Reden is volgens de Hillegomse wethouder Anne de Jong de verwachte overlast in het dorp. Hij vreest namelijk dat niet alleen Beinsdorpers, maar ook veel Vennepers dan naar de milieustraat aan de Marconistraat zullen komen. De medewerkers kunnen wel om een ID vragen, maar daar staat alleen de gemeentenaam Haarlemmermeer op zodat het niet mogelijk is om alleen Beinsdorpers toe te laten.

Op zaterdagen is het al erg druk op de milieustraat en De Jong vindt niet te verkopen als Hillegommers straks lang in de rij moeten staan vanwege een enorme toestroom van Haarlemmermeerders. Bovendien krijgen die Hillegommers dan ook nog eens de rekening voor het vuil dat de polderbewoners aan de Marconistraat inleveren.

Compostdag

Daarnaast vreest hij voor verkeersproblemen. „Als wij hier de gratis compostdag hebben, staan er rijen auto’s tot op de Olympiaweg die een belangrijke doorgaande weg is. Dat willen we niet straks op de zaterdagen.”

Zijn collega Nederstigt geeft de moed niet op. „Meerlanden werkt aan een meerjarenstrategie voor de hele regio. De dubbeldorpen delen sportclubs, scholen, winkels en voorzieningen. Het wordt tijd dat ook het afval in de dubbeldorpgedachte een plek krijgt.”

Termijn

Ook De Jong sluit niet dat er op termijn een oplossing wordt gevonden, al ziet hij die nog niet voor zich.

Wat betreft Van Bezooijen mag Haarlemmermeer de druk op Hillegom wel wat opvoeren. „Als Hillegom zo star is, moeten we misschien de brug over de Ringvaart maar openzetten,want ons geduld wordt wel erg op de proef gesteld’’, zo liet hij eerder - met een knipoog - weten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.