’Duinpolderweg is ramp voor Abbenes’

’Duinpolderweg is ramp voor Abbenes’
© Archief
Abbenes

De dorpsraad van Abbenes maakt bezwaar tegen een nieuwe weg tussen Lisserbroek en snelweg A44 langs het dorp.

De aanleg heeft ,,desastreuze gevolgen voor het nog weinige resterende karakteristieke agrarische gebied in Haarlemmermeer’’, vindt de dorpsraad.

(Lees hier: Boze Zwaanhoekers halen handtekeningen op tegen Duinpolderweg)

Het gaat om het zuidelijke deel van het project Duinpolderweg. Het noordelijk deel is de verdubbeling van de Nieuwe Bennebroekerweg tussen de A4 en de Drie Merenweg richting Hillegom en Bollenstreek.

Met het oog op de grootschalige woningbouw in Lisserbroek - het dorp gaat de komende jaren verdubbelen - willen de provincies Noord- en Zuid-Holland ook daar een nieuwe toegangsroute maken: de weg die langs Abbenes is gedacht. Zonder nieuwe wegen gaat het verkeer vastlopen.

De weg tussen Lisserbroek en de A44 wordt volgens de plannen aangesloten op de huidige op- en afritten Kaag (dorp) van de A44 bij de Hoofdvaart. De dorpsraad stelt dat Abbenes daardoor straks is ingesloten door verkeerswegen.

,,Dat levert nog meer overlast en geluidshinder op voor de inwoners van Abbenes, die nu al te kampen hebben met de A44 en de treinverbining Amsterdam-Leiden op 200 meter afstand, alsook de aanvliegroute van de Kaagbaan.’’

Woningbouw

Bovendien, stelt de dorpsraad, voldoen de op- en afritten nu aan de eisen maar zijn ze niet berekend op veel meer verkeer uit zowel Lisserbroek als Lisse.

Abbenes probeert al jaren kleinschalige woningbouw voor elkaar te krijgen om het dorp leefbaar te houden. In het westen van het dorp zijn daar mogelijkheden voor, maar niet als er pal naast een autoweg wordt aangelegd.

De dorpsraad ziet, om die bouwplannen veilig te stellen, een alternatieve route voor een nieuwe weg: tussen Lisse en de afrit Noordwijkerhout van de A44.

,,Wij als dorpsraad adviseren dat het zuidelijk tracé van de Duinpolderweg buiten Haarlemmermeer blijft: van de 2e Poellaan in Lisse langs de ringvaart aan de kant van Zuid-Holland en bij Sassenheim aansluit op de A44, afrit 3 Noordwijkerhout.’’

Voordelen

Want, zegt de dorpsraad: ,,Dit knooppunt voldoet niet meer aan de huidige ontwerpeisen. Er is hier reeds een snelheidsbeperking van 100 kilometer ingesteld in verband met de korte invoegstroken. Aansluiting van de Duinpolderweg op afrit nummer 3 zou in combinatie met een renovatie van dit verkeersknooppunt plaats kunnen vinden. De doelstelling om het verkeer vanuit Lisse snel naar de A4 te leiden en om de Van Pallandtlaan in Sassanheim te ontlasten, worden beide gehaald.’’

De voordelen van deze variant zijn dat er geen brug over de Ringvaart nodig is en het verkeer daarom geen last heeft van een geopende brug. Verder zijn geen ingrijpende aanpassingen aan de A44 nodig en het natuurgebied bij de Ringdijk wordt niet aangetast.

Maar de grootste voordelen zijn voor Abbenes dat het woonmilieu en de leefkwaliteit van de dorpelingen niet worden aangetast en dat er geen extra luchtvervuiling komt ,,rond het reeds zwaar belaste Abbenes’’.

Keuze van de redactie