Magie met een stuk vlees van acht kilo in Haarlemmermeerse Bos

Wessel Mekking
hoofddorp

Stukken vlees van acht kilo gaan zo’n vijftien uur op de barbecue. Hoofddorper Harry Havinga haalt de Tony Stone Low & Slow BBQ Competition naar het Haarlemmermeerse Bos.

Havinga is actief voor de Nederlandse Barbecue Stichting en organiseerde eerder op het Hoofddorpse Burgemeester Van Stamplein twee keer de Nederlandse Kampioenschappen Barbecue. Maar de ’Tony Stone 2013’, onder auspiciën van de Kansas City Barbecue Society (KCBS), is iets heel anders, vertelt Havinga. Bij het Nederlands barbecuekampioenschap ging het meer om het culinaire. ,,De mooie bordopmaak bijvoorbeeld.’’

Bij de wedstrijden in het Haarlemmermeerse Bos, in het weekeinde van 18 en 19 mei, gaat het puur om het vlees. ,,Grote stukken vlees’’, verduidelijkt Havenga. Bijvoorbeeld een varkensschouder van zeven kilo en een brisket, de puntborst van een rund, van acht kilo. Verder moeten de deelnemers ook een kip en ribs klaarmaken.

Timing

,,Een stuk vlees van acht kilo heeft de tijd nodig’’, weet Havinga. ,,Dan vindt de magie plaats. Het vuur onder controle houden, is een belangrijk onderdeel van de wedstrijd, net als de timing.’’ De teams bestaan uit twee, drie of vier personen. De Hoofddorper doet met zijn Barons Barbecue Team geregeld mee aan wedstrijden, maar aan deze niet omdat-ie zelf in de organisatie zit.

De jury let vooral op drie elementen, legt de Hoofddorpse ’BBQ Guru’ uit. Het draait om het uiterlijk, de smaak en de structuur van het vlees.

Havinga haalde het kampioenschap vorig jaar naar Nederland. Toen werd in Het Twiske de eerste editie gehouden, maar hij denkt dat die in het Haarlemmermeerse Bos, naast Papa’s Beach House, meer publiek trekt. Bezoekers mogen ook gratis een hapje mee-eten, want de juryleden krijgen niet alles zelf op.

Opleiding

Al op vrijdag 17 mei kunnen enthousiastelingen voor 150 euro een opleiding tot jurylid volgen, de zogeheten ’KCBS judging class’. Vanaf 16 uur beginnen de teams met opbouwen. Op zaterdag worden onder meer de beste burger en de beste steak bekendgemaakt. Op zaterdag, vanaf 14 uur, en zondag, vanaf 10 uur, worden bij Papa’s Beach House allerlei demonstraties gegeven. Ook kunnen workshops worden gevolgd.

Zondagochtend om 7.07 uur is ’Breakfast South Pork style’. Vanaf 12 uur worden de grote stukken vlees gekeurd.

Havinga zal in de toekomst vaker bij de nieuwbouw van Papa’s Beach House te vinden zijn. Hij gaat daar barbecuedemonstraties en workshops geven. Ook zal hij in de barbecuehoek van het nieuwe strandpaviljoen een aantal gerechten bereiden. ,,Maar hoe we het exact gaan invullen, moeten we nog bespreken.’’

Website Tony Stone Competition

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.