Vrienden

Hein Flach

Twee opmerkelijke berichten deze week over Vincent van Gogh.

Zijn schilderij ’l’Allée des Alyscamps’ bracht op een veiling 66,3 miljoen dollar op. Het herfstige tafereel dateert uit 1888 toen Van Gogh kort met collega-schilder Paul Gauguin werkte. Het andere bericht betrof de veiling van een tot nu toe onbekende foto met daarop een pijprokende Van Gogh, aan tafel gezeten in gezelschap van Emile Bernard en Gauguin.

Kenners betwijfelen of het Van Gogh is die poseert - hij liet zich nooit fotograferen. Hoe dan ook, het is een intrigerende plaat. Van Gogh en Gauguin, absint drinkend ergens op een binnenplaats in Parijs, 1887. Je vermoedt dat de vrienden zojuist plannen hebben gesmeed de zomer door te brengen in het Zuid-Franse Arles om te schilderen en van elkaar te leren.

De daad wordt bij het woord gevoegd. Gauguin logeert in Vincents gele huis. Ze maken kleurrijke landschappen en portretteren elkaar. Helaas botsen ook hun karakters. Boze tongen beweren dat een dronken Gauguin Vincents oor afhakt met een zwaard.

Gauguin keert december 1888 terug naar Parijs en vertrekt drie jaar later, zo goed als blut, naar Tahiti. Waar hij zijn mooiste werken maakt. Dát verhaal zit al in die foto.

Het schilderij is verkocht aan een Aziatische privéverzamelaar. Ook de foto zien we vermoedelijk nooit meer terug.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.