Bezoekers blij met de Florimarkt

Bij de viskraam van Jacob van Zoest geniet Elly Hulsebos van een bakje kibbeling en slaat Edgar Burleson een harinkje achterover. foto united photos/rob van wieringen

Annalaura Molducci
Hoofddorp

Wijkbewoonster Marja Pomper staat met dochter Marieke bij brood- en gebakkraam ’t Stoepje: ,,Wel jammer dat het op de eerste dag zo regent, maar we laten ons niet weerhouden, hoor. Ik heb hier veel te lang naar uitgekeken.”

Pomper: ,,Ik ben zo blij met deze markt op zaterdag. Tot nu toe had je alleen op vrijdag de markt in het centrum en op dinsdag in Overbos. Maar ik werk de hele week en ik neem daar geen vrij voor, al ben ik gek op lekker vers brood, verse groenten en de heerlijke vis hier.’’

Reputatie

Vishandelaar Jacob van Zoest uit Spakenburg heeft al een reputatie opgebouwd in Hoofddorp. Vrijdag staat hij in het centrum en eerder stond hij al in de wijk Floriande, bij de bibliotheek. Maar nu heeft hij dan een vaste plek op de zaterdagmarkt. De verse en gebakken vis gaan als warme broodjes over de toonbank. En vandaag geeft hij zijn klanten ook nog gratis een gerookte makreel mee.

Elly Hulsebos staat te smullen van een bakje kibbeling. Of ze weet dat Van Zoest onlangs in de prijzen viel als ‘specialist in gebakken vis’? ,,Oh, vandààr dat het zo lekker is”, is haar reactie. ,,Ik heb zó’n beker gewonnen”, zegt de visman trots, met zijn handen ruim een halve meter uit elkaar.

Artisjok

Bij de kraam van bloemenhandelaar Bart Ruigrok uit Noordwijkerhout staat een mevrouw met verbazing te kijken naar de paars bloeiende artisjokken. ,,Ik wist niet dat artisjokken ook konden bloeien. Ik gebruik ze in de keuken. Dit vind ik zo bijzonder, die neem ik mee, hoor.”

Aan bijzondere soorten bloemen bij Ruigrok geen gebrek. En dat weet het publiek te waarderen: hij doet goede zaken. ,,Dit wordt wel mijn leukste markt”, weet de ondernemer.

Zijn buurvrouw, Corry Schniedewind, laat zich wat voorzichtiger uit: ,,We moeten het nog een beetje aankijken”, is haar reactie vanuit haar zestien meter lange plantenkraam. Het weer speelde haar een beetje parten: veel regenwater op de zeilen maakte haar kraam zó topzwaar, dat deze tegen de vlakte ging. Met spanbanden is de kraam inmiddels verstevigd.

Olijven

Bij Randy’s Delicatessen en Tapas staat Monique van Gelder met dochter Kimberly verlekkerd te kijken naar de vele soorten olijven. Bij haar aankoop krijgt ze een rond Turks brood cadeau. ,,Ideaal deze markt in de wijk. Dit was echt een gemis hier. Het zou voor mij nog wel wat groter mogen. Een dierenkraam erbij bijvoorbeeld. Zelf heb ik dat niet nodig, maar ik hoor van anderen dat ze dat missen nu de dierenwinkel die hier zat, weg is.”

Marktkraamverhuurder Maarten Oostwouder bevestigt dat er al weer plannen zijn om de markt uit te breiden. ,,Maar dat mag niet concurrerend zijn ten aanzien van de winkels hier en andere kramen.” Hij noemt tassen en riemen, woonaccessoires, fournituren en gordijnstoffen als mogelijke opties voor uitbreiding.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.