Venneper John van Zanten (68) is altijd aan het werk

Angelique, John en Susan van Zanten.

Wessel Mekking
nieuw-vennep

Hij bouwt momenteel een kas om tot caravanstalling, is parttime akkerbouwer en volop bezig met de Van ZantenHal. En dat is nog maar een deel van de werkzaamheden van Venneper John van Zanten (68). Hij heeft een hekel aan stilzitten, weet zijn dochter Susan. ,,Zijn leven is het bedrijf’’, vertelt ze.

Elke dag is John wel bezig op het terrein aan de IJweg, waar hij ook woont met zijn vrouw. De familie runt hier aan de rand van Nieuw-Vennep ook een uitzendbureau en pension voor Polen.

De Van ZantenHal is het project waar drie van de vier kinderen van John bij betrokken zijn. Dochter Susan neemt het papier- en online-werk, en de planning van evenementen voor haar rekening. Haar zus Angelique helpt af en toe in de Van ZantenHal. Johnny jr. houdt zich bezig met de indeling van de hal, de parkeerplaats en de beveiliging. Ook ontwerpt hij de posters en flyers. ,,We doen veel in samenspraak’’, zegt John over de samenwerking met zijn drie kinderen. ,,Het is de bedoeling dat zij het ooit over gaan nemen.’’ Oh ja, Johns vrouw helpt soms met de administratie. Alleen zoon Victor heeft geen taken bij de hal, hij runt aan de IJweg een plantenbedrijf.

In 2005 had de Golden Earring, een van Johns favoriete bands, de primeur. De Haagse groep trad als eerste op in de, toen nog, bedrijfshal van het droogbloemenbedrijf van de Van Zantens. De jaren daarna volgden andere Nederlandse toppers als De Dijk, BZN en Jan Smit. Maar na een paar jaar kwam een flinke kink in de kabel. Op last van de brandweer mochten in 2007 om veiligheidsredenen geen evenementen in de hal meer worden gehouden. Na jaren van strijd, veel praten en een fikse verbouwing kon de hal in 2011 weer open. Natuurlijk had John wel een paar momenten dat-ie dacht: bekijk het maar. Maar dan herpakte hij zich en streed verder.

Sinds de heropening is de agenda van de Van ZantenHal steeds voller geworden. Natuurlijk worden in de hal, die plek biedt aan maximaal bijna vierduizend bezoekers, nog allerlei muziekavonden met bands, zangers en dj’s gehouden. De Golden Earring stond hier al zeven keer op de planken. Maar meer en meer worden ook andere activiteiten op poten gezet.

Zo staat de ongeveer vijfduizend vierkante meter grote hal nu vol met zo’n veertig opblaasattracties van het KinderPretpark. Februari vorig jaar werd dit pretpark voor het eerst neergezet. Het werd zo’n succes dat het elke kindervakantie terugkeert. Eerst huurde John de opblaasattracties, onlangs heeft hij ze gekocht. En hij besloot een aantal nieuwe aan te schaffen. Want ook een KinderPretpark moet je blijven vernieuwen. John houdt zich naar eigen zeggen bezig met de ’hoofdlijnen’ bij de Van ZantenHal, maar wie hem daar ziet lopen, merkt dat hij ook oog voor detail heeft. ,,Kijk hier, een bananenboom waar de kinderen in kunnen klimmen’’, wijst hij op een van de opblaasattracties. En hij besloot ook een hoek in te richten voor de allerkleinste hummels. Niet alleen met speciale attracties, maar ook met zachte vloerbedekking, zodat ze lekker rond kunnen kruipen.

Ook de Aziatische Markt, Hobbyfestival en Snuffelmarkt keren later dit jaar terug in de Van ZantenHal. En voor de kerstmarkt hebben zich al flink wat kraamhouders opgegeven. Circus Renz-International, inclusief kamelen en paarden, en De Zandtovenaar waren in de hal te bewonderen. Ook voor besloten evenementen is de hal te huur.

Gothic-markt

Plannen voor nieuwe evenementen hebben de Van Zantens genoeg. John houdt deze wereld een stuk scherper in de gaten dan de gemiddelde 68-jarige. Hij gaat geregeld ’snuffelen’ bij allerlei evenementen. Zo bezocht hij onlangs een gothic-markt. ,,Zoiets wil ik hierheen halen. We organiseren het samen met een andere partij of we doen het zelf. Waarom zouden we het niet proberen? Met muziek alleen red je het niet. En toppers als Bløf kun je hier niet naartoe halen, die gaan naar het Ziggodome’’, weet John. De grote parkeerplaats naast de hal is een prima plek voor een kofferbakverkoop, denkt John hardop.

,,De hal moet elke week draaien’’, zegt hij stellig. Nu is dat nog niet zo. De Van Zantens hebben het voordeel dat ze én de hal hebben én de evenementenorganisatie voor hun rekening kunnen nemen. Dat komt niet veel voor, vertellen John en Susan, en het maakt het mogelijk om snel te schakelen.

Het nauw samenwerken met naaste familie, heeft zo zijn voor- en nadelen. ,,We kunnen op elkaar bouwen en weten wat we aan elkaar hebben’’, heeft Susan ervaren. Nadeel is dat je minder zakelijk met elkaar omgaat dan met gewone collega’s, denkt ze. Zelf was zij de enige van de vier kinderen die niet meteen bij het familiebedrijf ging werken. Ze volgde een hbo-opleiding communicatie en werkte bij andere bedrijven, maar vond de tijd in 2011 rijp om met haar familie samen te werken.

,,Stilzitten, daar wordt mijn vader niet vrolijk van’’, vertelt Susan, terwijl ze in haar kantoor naast hem zit. ,,Hij leeft om te werken. Hij komt uit een hele andere tijd en woont ook bij zijn bedrijf. Als ik weekeinde heb, is hij heerlijk rond zijn bedrijf aan het rommelen.’’

Na het interview gaat John ook weer aan de slag. Niet beton storten in de nieuwe caravanstalling of aan de slag in de evenementenhal. Hij gaat later die middag combinen, het graan dorsen. Wat hij nog niet had verteld, is dat-ie ook de horeca verzorgt bij de typisch Vennepse evenementen als Trekkertrek en de motorcross tijdens de lokale feestweek. ,,Hij sterft in het harnas’’, werpt Susan een liefdevolle blik richting haar vader.

Droogbloemenbedrijf

De hal van droogbloemenbedrijf V. J. van Zanten deed op 26 maart 2005 voor het eerst dienst als evenementenhal. De Golden Earring stond toen als eerste act ooit in de Van ZantenHal. De toenmalige feestweekorganisator Freddy Scheffer wilde Barry Hay en co naar Nieuw-Vennep halen. Hen laten optreden in de feesttent lukte niet, maar de Van ZantenHal bleek een prima plek.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.