Spaanse markt Santpoort-Noord trekt genieters aan

Een modeshow met Spaans georiënteerde mode tijdens een grote Spanje-beurs op het Duin en Kruidberg landgoed. Foto United Photos/Bart van Vliet

Margot Klompmaker
Santpoort-Noord

Op zoek naar het Spanje gevoel in Nederland lijkt het erop dat daar veel wijn bij komt kijken. Dat is ten minste de indruk die ontstaat bij de Feria de Espana in hotel Duin en Kruidberg. Bezoekers van het evenement kunnen direct na binnenkomst een wijnglas pakken, waarmee ze rondschuifelend over de markt zich de wijnen laten smaken.

Er is meer dan Spaans eten en drinken te vinden op de markt. In het souterrain bieden Spaanse modemerken kleding aan, bezoekers kunnen zich inschrijven voor taalcursussen in Spanje of zich laten informeren over het kopen van een vakantiehuis. Er zijn workshops en presentaties. De economische crisis in Spanje lijkt ver weg, het Spanje gevoel staat voorop.

,,Nederlanders voelen zich aangetrokken tot Spanje, omdat genieten van het leven voorop staat’’, zegt Annet Maseland die achter een stand abonnementen op het tijdschrift Espana y Mas staat te verkopen. Hoofdredacteur Marjan Terpstra heeft het initiatief genomen voor het evenement, dat dit jaar haar tweede editie beleeft. Spanje blijkt onverminderd populair.

Love Spain

,,Wijn drinken mag, daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Nederlanders missen dat genieten thuis en voelen zich aangetrokken tot de Spaanse levenstijl’’, zegt Anita. Een abonnee die een I love Spain sticker wil meenemen krijgt eerst een quiz of hij wel echt het tijdschrift leest. ,,Deze editie neem ik mee op vakantie, al ga ik deze keer wel naar Kos’’, zegt hij verontschuldigend.

Flamencovriendinnen Carina Runhart, Estella van der Ende en Judith Ytsma zijn uit Leeuwarden gekomen voor het Spaanse feest. Het gaat ze niet alleen om de stands, maar juist om de dans die voor later op de middag op het programma staat. Wat een nuchtere Nederlandse met de flamenco moet is de vraag.

,,Ik kan er alles in kwijt’’, zegt Carina. ,,Het is zacht, sensueel en vrouwelijk, maar tegelijkertijd passievol. Die tegenstelling spreekt me enorm aan. Het drietal heeft zich in kleurige flamenco jurken gehesen en zich tot in de puntjes opgemaakt. ,,Het is een feest vandaag en dan is het leuk om er echt werk van te maken. We zijn echt gegrepen door de flamenco. We gaan ieder jaar naar Spanje om een week workshops te volgen en te winkelen’’, vult Estella aan.

Sherry

Voor Fabiola Bonke is het Spanje evenement een mooie gelegenheid om wat zendingswerk te verrichten. Ze staat op een mat en schenkt kleine sherryglaasjes vol met een venencia, de karakteristieke sherry lepel met de lange steel. De mat dient om de gemorste druppels sherry op te vangen, maar de geur die zo verspreid wordt, blijkt een prima lokkertje. ,,Sherry heeft bij een breed publiek een stoffig imago. Dat komt door de jaren zeventig en het sherry dieet. Er kwam toen veel slechte sherry op de markt, maar dat is veel beter. De elite heeft sherry nu opnieuw ontdekt, maar het grote publiek moet nog worden overtuigd.’’

Vino

Terwijl ze staat in te schenken, laten de kenners zich direct horen. ,,Dit is een vino’’, zegt een man die er even bij komt staan. ,,Dat herken ik aan de geur. In Spanje wordt het veel gedronken. Ik ben op een feest geweest en daar dronken de Spanjaarden alleen maar vino. Het mooie is, je krijgt er geen kater van.’’

Voor mensen die na alle wijn, ham en tapas weer gezond willen gaan leven, is er ook een smoothie met kokosrijstmelk, banaan en spinazie: de Ibiza shake. Aangeboden door Corina en Monique die daarmee hun detox reizen naar Ibiza promoten. ,,Het gaat om sappen, soepen en supplementen’’, antwoordt Corina, als iemand uit het publiek vraagt wat ze te eten krijgen tijdens hun detox vakantie. Maar de meeste bezoekers aan de feria kiezen toch voor het genieten. Ze pakken hun wijnglas van de tafel en gaan vrolijk proevend van stand naar stand.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.