Deel Vennepse vlaktes in 2017 bebouwd

Nieuwbouwproject Jonkheer van de Poll van woningcorporatie Ymere.

Wessel Mekking
Nieuw-Vennep

Op de braakliggende vlaktes van de Nieuwe Kom wordt, na jaren van plannen maken, in 2017 volop gebouwd.

Woningcorporatie Ymere verwacht dat in het tweede kwartaal wordt begonnen met de bouw van ruim honderd woningen. Het gaat om het project Jonkheer van de Poll. De huizen komen aan de Gelevink- en Jonkheer van de Pollstraat.

In de zomer gingen daar, na maanden oponthoud, tientallen verpauperde huurwoningen tegen de vlakte. De vertraging van de sloop werd veroorzaakt door de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Na de afronding van de sloopwerkzaamheden ligt rond het gebouw van Pier K een nog groter gebied braak dan voorheen.

Maar daar komt vanaf het tweede kwart van 2017 verandering in, aldus een woordvoerder van Ymere. Aan het einde van de lente zijn in dit deel van de Nieuwe Kom zeker bouwvakkers aan het werk, belooft hij. Ymere is nog in afwachting van de omgevingsvergunning voor de bouw kan beginnen.

Aan de Jonkheer Van de Pollstraat komen 53 nieuwe eengezinswoningen. Dertien huizen vallen in de sociale huur, veertig ervan zijn voor de verkoop, die nog dit jaar begint. Aan de Gelevinkstraat worden alleen sociale huurwoningen gebouwd. Het gaat om tien eengezinswoningen en, verdeeld over twee gebouwen, 41 appartementen.

Aan de Doorbraak komt een medisch centrum, dat Meer Vastgoed wil gaan ontwikkelen. Onder meer huisartsen, een apotheek en fysiotherapie krijgen hier een plekje. Een gemeentewoordvoerder verwacht dat de bouw van het medisch centrum binnen een half jaar kan beginnen. Voor het plan is inmiddels een omgevingsvergunning aangevraagd.

Ook voor andere delen van de Nieuwe Kom bestaan plannen. Zo wil Ten Brinke Broers Projectontwikkeling BV op de hoek van de Gelevinkstraat met de Doorbraak een complex neerzetten met onder meer een Aldi-supermarkt. Ook is hier ruimte voor enkele dagwinkels en ongeveer vijftig huurappartementen.

Directeur Coos Broers van Ten Brinke Broers Projectontwikkeling BV vertelde vorig jaar november al over de plannen. Hij is nog altijd met de gemeente in overleg over de uitwerking ervan. Veel meer kan en wil Broers daar nu niet over kwijt. ,,Ik zou liever ook zien dat het wat sneller gaat’’, zegt hij wel. Aan het noemen van een datum waarin de schop de grond in kan voor het complex, waagt hij zich al helemaal niet.

Al jaren bestaan plannen voor een Marktgebouw aan het Harmonieplein. Deze blikvanger krijgt vier lagen en moet daarmee zorgen dat het plein meer als een ’kamer’ aanvoelt. Een klein jaar geleden werd al een artist impression gepubliceerd van dit Marktgebouw, dat Vink Bouw Nieuwkoop graag wil ontwikkelen. Nog altijd verkeert het Marktgebouw in de ontwerpfase, aldus de gemeentewoordvoerder.

Al meer dan een decennium liggen grote delen van de Nieuwe Kom, dat het nieuwe dorpshart van Nieuw-Vennep moet worden, braak. Aan twee zijdes van het Harmonieplein is wel al gebouwd, waaronder het Ontmoetingscentrum (OC) en het gebouw van Pier K.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.