’Ophef honkbalklei onbegrijpelijk’

Het nieuwe honkbalstadion is nog volop in aanbouw. Foto HDC Media/Joris van Venrooij

Redacteur Haarlems Dagblad
Hoofddorp

De onrust die rond de bouw van het nieuwe honkbalstadion van de Pioniers in Hoofddorp is ontstaan, is onbegrijpelijk. Dat zegt Robert Eenhoorn, technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB).

Deze ophef ontstond door een artikel in de New York Times van 4 september, waarin staat dat voor het stadion speciale klei vanuit de Verenigde Staten is geïmporteerd. Na dit artikel stelde de partij Forza! de kritische vraag ’hoeveel deze stunt heeft gekost’ aan het college van burgemeester en wethouders. Aan de geïmporteerde Amerikaanse honkbalklei hangt namelijk een behoorlijk prijskaartje: de grond kost ongeveer 100.000 euro.

Eenhoorn snapt de opwinding hierover niet. Bij de vraag of de invoer van Amerikaanse grond wel nodig was, verwijst hij naar de Amerikaanse Major League Baseball (MLB), die in de toekomst mogelijk wedstrijden in Hoofddorp wil laten spelen. ,,Als de MLB zegt dat het noodzakelijk is geweest, dan is dat ook zo. De Amerikaanse honkbalexpertise is veel verder dan hier.’’ Amerika staat bekend als een land met een diepgewortelde honkbaltraditie.

Volgens Eenhoorn gaf de adviseur die de MLB stuurde gratis en vrijblijvend advies. De gemeente Haarlemmermeer, die het project financiert, bevestigt dit. Eenhoorn ziet zeker meerwaarde in de adviezen en is hierover zeer lovend: ,,Dit veld wordt zo goed aangelegd dat het allerlei voordelen oplevert. De drainage, bijvoorbeeld. Een paar weken terug moest ik toevallig in Hoofddorp zijn, er viel die dag tachtig millimeter regen. Toen later die middag de zon doorbrak, was het veld prima te bespelen. Er was geen plasje te zien. Ik moest ’s avonds ook nog naar een veld in Rotterdam, daar kon je zogezegd bootjes laten varen. Ik denk dat, wat drainage en andere accommodatie betreft, dit veld een voorbeeld zal zijn voor alle honkbalvelden.’’

Overigens bleek bij de beantwoording van de raadsvragen die Forza! stelde dat het artikel in de New York Times enkele fouten bevatte. Zo beweerde het dagblad dat er 200 ton klei vanuit Virginia is overgevlogen. In werkelijkheid, zo stelt het college, ging het om 300 ton aan grond en gravel uit Pennsylvania dat niet per vliegtuig, maar per boot is ingevoerd. Maarten Broersen, vice-voorzitter en penningmeester van de Pioniers, schuift alle bezwaren ook terzijde: ,,Ophef op basis van onjuistheden is altijd onnodig.’’

De gemeente Haarlemmermeer heeft een budget van 13,5 miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van het prestigieuze stadion. De hoop is dat de Pioniers het gebouw vanaf komend voorjaar kunnen gebruiken.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.