Infoavond over transport vervuilde grond naar Rozenburg

Bart Boele
Hoofddorp

Er komt een openbare informatieavond over het verplaatsen van met PFOS vervuilde grond van Schiphol-Oost naar Rozenburg.

De eerst aangewezene om die avond te organiseren in de provincie Noord-Holland.

(Lees hier: Schiphol Logistics Park blijkt vervuild)

,,Als de provincie dat niet wil doen, zullen wij als B en W van Haarlemmermeer een bijeenkomst organiseren. Het is van belang dat de juiste informatie wordt gedeeld met onze inwoners’’, aldus D66-wethouder John Nederstigt.

Dat zegt de wethouder niet voor niets want het is al aan de provincie gevraagd en die wil alleen een besloten bijeenkomst voor direct betrokkenen houden. Dat zijn er slechts enkele.

Het transport van met PFOS-vervuilde grond heeft echter veel meer mensen verontrust, met name in Rijsenhout.

Zoeken

De dorpsraad Rijsenhout probeert de onrust te reguleren door bewoners te informeren via de website, maar moet zelf ook nog de weg zoeken.

,,Zowel gemeente als provincie lijken hier verantwoordelijkheden te hebben. Geen van beide overheden heeft eraan gedacht om bewoners te informeren (nog steeds niet). Het is ons nog niet duidelijk hoe de lijnen lopen, wie ons had moeten betrekken en waar we met onze vragen terecht kunnen’’, aldus de dorpsraad in een verklaring.

De provincie meldde vorige week in een persbericht dat de grond naar een terrein op ’Schiphol Logistics Park-zuid’ wordt gebracht. Dat blijkt niet waar te zijn. Het terrein aan de Incheonweg, ten zuiden van SLP, is van de provincie Noord-Holland.

Projectontwikkelaar SADC, die bedrijfsterreinen op Logistics Park probeert te verkopen, is zeker niet blij met die formulering. Krantenkoppen over vervuilde grond op Schiphol Logistics Park nodigen potentiële klanten niet bepaald uit om hier een bedrijfsgebouw neer te zetten.

Anders dan eerder gemeld wordt niet de 50.000 kubieke meter grond die in 2008 bij een incident in een KLM-hangar zwaar verontreinigd met het giftige en niet afbreekbare PFOS raakte naar de Incheonweg.

Die grond is zo zwaar vervuild dat die niet mag worden verplaatst. De 7.200 kuub die wordt weggehaald om de aanleg van een HOV-busbaan mogelijk te maken is slechts licht verontreinigd. Het terrein aan de Incheonweg is zwaarder met PFOS-vervuild, daarom mag de lichter vervuilde grond er naartoe worden gebracht.

Vraagtekens

De dorpsraad Rijsenhout zet vraagtekens bij de PFOS-vervuiling aan de Incheonweg.

,,Het terrein aan de Aalsmeerderweg/Icheonweg waar het om gaat, zou nog zwaarder vervuild zijn met PFOS. Daar bestaan echter twijfels over, omdat het niet duidelijk is waar die vervuiling dan vandaan zou moeten komen. Er hebben kassen gestaan en er heeft een brandstofleiding gelopen die wel voor vervuiling heeft gezorgd, maar dat is vervuiling van andere aard. PFOS komt voor in blusschuim en is sinds 2011 verboden.’’

,,De dorpsraad Rijsenhout is tegen storting en zou graag zien dat de storting wordt opgeschort tot er meer duidelijkheid is over de feiten. Het ziet er echter naar uit dat wij de werkzaamheden niet tegen kunnen houden. Wij hopen dat dit leeft onder bewoners en dat die zich willen verenigen om een vuist te maken voor een andere oplossing. Anders ligt er vanaf volgende week een risicovolle gifbelt in de achtertuin van Rijsenhout en Aalsmeerderbrug.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.