Geen garage onder nieuwe flat Portale

Bart Boele
Hoofddorp

Onder appartementencomplex Portale in Hoofddorp-centrum komt geen parkeergarage. Er komt een parkeerplaats in de open lucht. Bewoners van het Burgemeester Van Stamplein zijn daar niet blij mee. Zij vrezen nog meer fijnstof en uitlaatgassen dan er nu al zijn.

De 63 appartementen van Portale worden op de hoek Hoofdweg-Van Stamplein gebouwd. De omwonenden hebben er lucht van gekregen dat de parkeerplaatsen die de aannemer verplicht moet aanleggen niet in een garage komen. Daar hebben zij de gemeente op aangesproken.

Volgens de gemeente zijn de omwonenden te laat om hun mening te laten horen. De vergunning is eind 2014 aangevraagd, in mei 2015 verleend en heeft daarna zes weken ter inzage gelegen voor belanghebbenden.

In een brief wijst de gemeente er op dat er parkeerplaatsen op eigen terrein moeten worden aangelegd. ,,Vanwege de grondwatersituatie en de lagere bouwkosten is door ontwikkelaar gekozen voor parkeren onder het gebouw, op maaiveld (begane grond), in plaats van verdiept in een kelder. Om de zichtbaarheid op de auto’s te reduceren is het gebouw op begane grond voorzien van een hekwerk.’’

,,Het gehele van Stamplein is onderkelderd met parkeergarages; de koopflat-gebouwen beschikken over eigen privé parkeergarages’’, zegt buurman Sjaak Vledder Niessink. ,,Het is mij niet duidelijk waarom honderd bovengrondse parkeerplaatsen in een woonwijk worden toegestaan, waar al sprake is van extra belasting aan fijnstof en stikstofdioxide door het vele autoverkeer.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.