Elektrische bus pas in april door Haarlemmermeer

Richard Walraven
Haarlemmermeer

Connexxion gaat niet in december met elektrische bussen rijden in Haarlemmermeer, maar pas in april. De aanleg van voldoende laadpalen neemt meer tijd in beslag dan gedacht.

De nieuwe dienstregeling voor het openbaar busvervoer in de regio Amstelland/Meerlanden (waar Haarlemmermeer deel van uit maakt) gaat per 10 december in. Afspraak met Connexxion was dat er honderd elektrische (milieuvriendelijke) bussen worden ingezet. Dat daarmee de kooldioxine-uitstoot aanzienlijk wordt teruggebracht was een belangrijke reden de concessie aan Connexxion te gunnen.

Die honderd bussen zorgen er voor dat straks rond Schiphol de grootste vloot elektrische bussen van Europa rijdt. Ook wordt er een beperkt aantal dubbeldekkers (niet elektrisch) gebruikt.

Schipholnet

Het was de bedoeling om de elektrische bussen op 10 december direct in te zetten op het zogenoemde Schipholnet en een deel van de R-Netbussen. Dat lukt echter pas in april door een vertraging in de aanleg van de oplaadvoorziening op Schiphol (P30), de remise aan de Cateringweg, busstation Schiphol-Noord en de stalling in Amstelveen.

De oorzaak van de vertraging is volgens Connexxion de ’complexiteit van de omgeving’. Het aanleggen van de palen kost meer tijd en is door het grote aantal bussen dat er gebruik van moet maken ingewikkelder dan verwacht. Ook hebben de oplaadpunten meer ruimte nodig, wat weer extra (en tijdrovend) bodemonderzoek nodig maakt.

In de periode tussen 10 december en 1 april gebruikt Connexxion de huidige (diesel)bussen in Amtelland/Meerlanden. Waar mogelijk worden al voor april elektrische bussen ingezet.

Wethouder Derk Reneman (Haarlemmermeer) betreurt de vertraging. ,,Gelukkig merken onze reizigers het niet. De bussen gaan volgens het nieuwe schema rijden. Ik had graag gezien dat de duurzaamheidsambities meteen in volle omvang door Connexxion hadden kunnen worden opgepakt. Helaas wordt dat wat later, maar het is niet onoverkomelijk. De grootste zero emissie busvloot gaat sowieso van start. Alleen wat later dan gehoopt.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.