Vennepse wil buurtmoestuin beginnen

Miriam Geurts wil bij Jeugdland Nieuw-Vennep een buurtmoestuin beginnen.

Wessel Mekking
nieuw-vennep

Miriam Geurts wil in Nieuw-Vennep een biologische buurtmoestuin beginnen. ,,Ik sla zelf steil achterover van wat ik allemaal uit mijn moestuin haal’’, vertelt Geurts. Waarna ze aan een opsomming begint waar geen einde aan lijkt te komen, waarbij ze onder meer bietjes, courgettes, maïs, andijvie, spruitjes en boerenkool noemt. ,,Ik eet nu nog van mijn tuintje. En dat met een oppervlakte van tweehonderd vierkante meter.’’

Ze is zo positief over haar moestuin dat ze ook anderen bekend wil maken met het telen van eigen groentes. ,,Ik wil laten zien wat je allemaal met zo’n groentetuin kunt doen’’, vertelt ze. ,,Het is ook nog eens educatief. Kinderen kunnen hier veel van leren, ook hoe ze met de aarde omgaan.’’

Daarnaast denkt ze dat een buurttuin Vennepers bij elkaar kan brengen. Het moestuintje wordt vóór en dóór de inwoners van het dorp en kan zo bijdragen aan de ’sociale samenhang’, legt de bewoonster van de wijk Getsewoud uit.

Om een flinke broodnodige gemeentelijke subsidie in de wacht te slepen, moet Geurts voor vijfduizend euro aan investeringen binnenharken. Sinds afgelopen vrijdag kan via www.oneplanetcrowd.nl worden geïnvesteerd in ’De Groen(s)te Tuin’. Geurts werkt nog aan een knop op de website waarmee ook gereedschap kan worden gegeven. De kosten gaan ook zitten in hekwerk, plantgoed, zaden en het ontginnen van de beoogde grond.

Geurts heeft al een locatie op het oog. Ze voert momenteel gesprekken met Staatsbosbeheer om naast Jeugdland Nieuw-Vennep in Venneperhout een tuin in te richten. Als alternatief denkt ze aan de plek waar vroeger buitenbad De Meerval zat.

De eerste investeerders hebben zich gemeld. Ook krijgt Geurts bij het opzetten van de vereniging hulp van de ervaren tuinder Erik Sessink en haar buurvrouw Jeannette van der Ham.

Uiteindelijk hoopt de Vennepse dat ze samen met een grote groep dorpsgenoten de moestuin gaat bestieren. En ook als de vijfduizend euro aan investeringen niet wordt gehaald, zal ze proberen haar ideaal te verwezenlijken.

Bolderkar

In Haarlemmermeer zijn nog drie andere projecten genomineerd. Donja Maerten wil met een ’Stint’, een elektronische bolderwagen, in Zwaanshoek kinderen gaan vervoeren. Michel Braam wil met zijn plan voor zonnepanelen de Vennepse straten Frederiksveld en Heideveld de groenste van de polder laten worden. Joost Valk zoekt investeerders voor een oplaadstation dat loopt op zonne-energie voor E-vervoer. Investeren via www.oneplanetcrowd.nl

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.