Rijsenhouters zamelen geld voor rechtszaak tegen transformator

Bart Boele
Rijsenhout

De bewonersgroep Rijsenhout zegt Nee bereidt een rechtszaak voor om de komst van een groot transformatorstation tegen te houden.

Via facebook en flyers in het dorp worden Rijsenhouters opgeroepen om geld te storten om gerechtelijke stappen mogelijk te maken.

De nutsbedrijven Tennet en Liander willen de 150 Kv-transformator (twee- bij driehonderd meter en zes meter hoog) pal naast de sportvelden van Rijsenhout bouwen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De bewonersgroep weet dat de gemeenteraad van Haarlemmermeer geen voorstander is van de locatie bij de sportvelden. ,,De raad kan het in eerste instantie wel tegenhouden, maar dat kan ongedaan worden gemaakt door hogere instanties.’’

Rijsenhout zegt Nee 1.0 gaat uit van het slechtste scenario, namelijk dat er een rechtszaak tegen Tennet nodig is.

De bewoners wijzen op het ’afschuwelijke aangezicht’ van het pand, waardedaling van woningen in de buurt, mogelijke gezondheidsrisico’s door elektromagnetische straling en het feit dat er alternatieve locaties in de buurt zijn.

Die locaties liggen verder weg bij het dorp (bij de Geniedijk en bij de Schipholspoorlijn) maar kosten meer. Nutsbedrijven zijn verplicht om zo goedkoop mogelijk te werken.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.