Eis 18 jaar cel voor dodelijk schot in Van der Valk-hotel Hoofddorp

Eis 18 jaar cel voor dodelijk schot in Van der Valk-hotel Hoofddorp. Foto HDC Media/Hans van Weel© Foto: Holland Media Combinatie/Hans van Weel

Leontien van Engelen
haarlem

De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Haarlem 18 jaar celstraf geëist tegen de 28-jarige Valdir L. voor het doodschieten van een vrouw in het Van der Valk-hotel Schiphol A4 langs de snelweg bij Hoofddorp in februari vorig jaar.

De schietpartij speelde zich ’s morgens kort voor half 9 af in de overvolle lobby van het hotel. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de doodgeschoten 25-jarige vrouw uit Amsterdam een toevallig slachtoffer.

L. kwam samen met vrienden naar het hotel om er sterke drank te kopen. Een vriend raakte daar in gevecht met een Turkse man met wie hij al jaren ruzie had. Om zijn vriend te helpen zou de verdachte meer dan tien waarschuwingsschoten op de grond gelost hebben gelost.

Op bewakingsbeelden van het hotel is echter te zien hoe L. ook een gericht schot afvuurt. Ook getuigen hebben dat verklaard. „Ik bedoelde het goed, maar het is verkeerd afgelopen”, zo zei de verdachte over de fatale gebeurtenis.

Tijdens het schieten probeerden mensen in de lobby een veilig heenkomen te zoeken. Het slachtoffer slaagde daar niet in, doordat zij op een deur stuitte die op slot zat. De vrouw werd in haar schouder geraakt.

Volgens een psycholoog is L. licht verminderd toerekeningsvatbaar. De man, die ook terechtstond voor een gewelddadige woningoverval in Rotterdam, weigert zich te laten onderzoeken door een psychiater. „Ik ben niet gek”, zei hij op de zitting. Volgens officier Oudendijk is de man levensgevaarlijk en moet hij daarom zo lang mogelijk achter de tralies.

De uitspraak is 9 oktober.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.