KLM zwaait laatste Fokkers uit

© Foto: ANP/Ruud Taal

ANP
Schiphol

KLM vliegt dit weekend voor het laatst met vliegtuigen van Fokker. Die Nederlandse vliegtuigfabrikant is al sinds 1996 failliet, maar KLM had van het laatste gebouwde toestel nog enkele exemplaren in haar Cityhopper-vloot.

Het gaat om de Fokker 70, herkenbaar aan zijn uitklapbare trapdeur en typische T-staart met twee motoren achteraan de romp. Dat is ook het toestel waar koning Willem-Alexander regelmatig anoniem achter de knuppel zat, om aan zijn jaarlijkse vlieguren te komen. Met modernere Embraers kan echter stuk zuiniger en ook sneller worden gevlogen.

Zaterdagavond rond 20.30 uur arriveert volgens de dienstregeling op Schiphol de laatste Fokker 70, afkomstig uit Londen. Die wordt door KLM feestelijk onthaald in de hangaar.

Zondag wordt er ook nog een Fokker-monument onthuld op Schiphol-Oost. Dan maken de toestellen een laatste 'fly-over' om vervolgens in het Britse Norwich van alle KLM-kleuren te worden gestript. Daarna gaan ze naar kopers in Azië en Zuid-Amerika.

Waarschijnlijk zijn er dit weekend ook veel vliegtuigspotters langs de banen van Schiphol te vinden om nog een laatste kiekje van te scoren van de Fokkers.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.