Politie Haarlemmermeer slaat alarm over verwarden

© Foto Facebookpagina Politie Haarlemmermeer

Jacob van der Meulen
Hoofddorp

Met een melding op Facebook heeft de politie Haarlemmermeer alarm geslagen over de toename van ernstig verwarde personen op straat. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties omdat de politie niet toegerust is op psychiatrische problematiek, aldus het bericht dat een team in Haarlemmermeer plaatste.

Op Facebook meldde de politie de confrontatie met een agressieve, emotionele en onberekenbare jongeman die moest worden meegenomen naar het bureau.

,,Op het bureau hebben wij helaas op een zeker moment toch dwang moeten gebruiken om hem onder controle te krijgen, omdat hij in zijn psychose gewelddadig werd’’, zo meldt de politie. Hulpverleners van de GGZ kwamen naar het politiebureau om de aangehouden man psychische hulp te verlenen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Politieman en assistent-hulpofficier van justitie Johan Dubbeldam plaatste de noodkreet door op zijn twitteraccount.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,De psychiatrie is een groot deel van ons werk geworden. We worden er door opgeslokt. Ik weet dat dit politiek gevoelig ligt maar toch besloot ik het bericht van mijn collega’s door te zetten. Het feit dat de eenheidschef dit heeft ge-retweet, maakt ook duidelijk dat het een probleem is. Zo’n jongen hoort niet op het politiebureau waar we ongewild geweld moeten gebruiken. Bij onze inzet is de eerste stap om veiligheid en rust te creëren. Daarna gaat het met deze categorie mis. We kunnen geen bed leveren en weten niet wat we met deze mensen aanmoeten. Even los van het feit dat we het al druk zat hebben en achter boeven aan willen.’’

Gesloten

Dubbeldam en zijn collega’s op Facebook leggen de oorzaak van de toename van verwarden op straat bij bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. Daardoor zou ook de acute psychiatrische opvang Spaarnepoort bij het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp zijn gesloten.

,,Hierdoor kunnen ze nóg minder mensen opnemen, waardoor wij die mensen weer op straat zullen treffen’’, zo wordt gemeld op Facebook.

Bouke Bijnsdorp, directeur crisisdienst en klinieken bij GGZ inGeest, toont begrip voor de hartenkreet van de politie maar vraagt wel om nuancering.

,,Laat ik voorop stellen dat die nacht blijkbaar wel goed is samengewerkt met de GGZ. We hebben hier te maken met een heel groot maatschappelijk vraagstuk dat snel verkeerd begrepen wordt. We hebben met elkaar geconstateerd dat we in Nederland te veel mensen weghaalden uit de samenleving en in klinieken in bossen opnamen waardoor terugkeer in de maatschappij moeilijk werd. Landelijk is besloten het veel te grote aantal bedden terug te brengen. Er zit nu vaker iemand op een bankje vreemd gedrag te vertonen. Daar moeten we als samenleving mee leren omgaan. Voor mensen die bedreigend zijn, met iets lopen te zwaaien of de snelweg oplopen hebben we het aantal bedden niet drastisch teruggebracht. Er is nu wel een kliniek voor deze mensen in Spaarnepoort, maar een acute opvang was er niet. Die komt na de zomer in de Zuiderpoort in Haarlem. Dan gaan we ook deze mensen daarheen vervoeren. Dat zal veel frustratie bij de politie wegnemen. Zo iemand is beter af in een zorgomgeving. ’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.