Bijna geen regels fractievergoeding

Bart Boele
Hoofddorp

De politieke partijen die in de Haarlemmermeerse gemeenteraad zijn gekozen mogen zelf bepalen waar zij hun fractievergoeding (200.000 euro voor alle partijen samen) aan besteden. Er zijn maar vijf dingen die niet mogen.

Forza Haarlemmermeer heeft een van die dingen gedaan, maar dat later weer gecorrigeerd.

In de jaren 2012 en 2013 zijn grote overboekingen gedaan van de partijrekening (de fractievergoeding) naar de privérekening van fractievoorzitter Paul Meijer en terug. Burgemeester Theo Weterings zei bij de presentatie van zijn onderzoek naar de Forza-financiën: ,,De fractievergoeding is niet bedoeld als bank van lening.’’

Dat staat ook in de Verordening op de fractieondersteuning 2014 artikel 3 (’De bijdrage mag niet gebruikt worden ter bekostiging van’) lid b: ,,Giften en leningen.’’ Andere dingen die niet mogen zijn a. politieke partijen of verbonden instellingen en personen betalen zonder gespecificeerde declaratie, c. uitgaven die raads- en commissieleden uit hun eigen vergoeding moeten betalen, d. werkzaamheden van raadsleden voor de fractie en e. campagnegerelateerde activiteiten, promotieartikelen.

Voor de rest mag zo’n beetje alles dat een partij nodig acht om de raadsfractie haar werk te kunnen laten doen. Als afspraken over loon, onkostenvergoeding en activiteiten maar zijn vastgelegd. Welke afspraken worden gemaakt, maakt niet uit. ,,Het gaat er om dát afspraken zijn vastgelegd’’, aldus een toelichting op de verordening.

Een camper kopen en laten onderhouden om naar alle 26 woonkernen van Haarlemmermeer te rijden, fractieassistenten betalen, extern advies inwinnen, secretariële ondersteuning, een website, ruimten huren voor spreekuren, trainingen en cursussen, activiteiten in teamverband: het mag allemaal. Een ’activiteit in teamverband’ moet ’bijdragen aan het functioneren en presteren van een fractie’. Dat kan dus ook maandelijks een keer met elkaar uit eten zijn.

Er zijn bijna geen regels. De enige regel is dat een fractie moet kunnen aangeven waaraan het geld is uitgegeven en daarbij op artikel 3 letten. Daar maakte Forza een slippertje maar de partij herstelde zichzelf.

Dat de boekhouding in 2012 en 2013 een rommeltje was, ontkent fractievoorzitter Meijer niet. Op die manier kon dezelfde factuur die in 2011 als was ingediend, in 2013 nog een keer worden ingediend. Dat is het enige punt dat Forza kan worden aangewreven.

Dat is eigenlijk alles wat er aan de hand is, blijkt uit onderzoek. Maar feit is ook dat dit gerommel met geld er onfris uitziet en het imago van de politiek schaadt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.