Aaibare en duurzame geluidswal in Hoofddorp
Een impresssie van hoe de geluidswal langs de Nieuwe Bennebroekerweg er straks uit komt te zien.© Fotomontage gemeente Haarlemmermeer
Een geluidswal langs een een drukke verkeersweg kan meer zijn dan alleen beton, glas en staal. Langs de Nieuwe Bennebroekerweg komt, ter hoogte van woningbouwplan Zuiderhoeven aan de zuidrand van Hoofddorp, een duurzame en - jawel - aaibare geluidswal. Een primeur volgens de gemeente Haarlemmermeer.
De geluidswal gaat straks elf huishoudens van elektriciteit voorzien. Dat gebeurt door de plaatsing van zonnepanelen in de muur, die in eerste instantie als doel heeft het lawaai van de Nieuwe Bennebroekerweg uit de nieuwbouwwijk te weren. Maar in en bij de geluidswal is ook ruimte voor planten en dieren. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van duurzame en recyclebare materialen. ’Aaibaar’ noemt de gemeente Haarlemmermeer dat geheel.
In november gaat het werk aan de geluidswering van start. Het gevaarte langs het deel van de Nieuwe Bennebroekerweg ter hoogte van de IJweg, moet begin volgend jaar klaar zijn. De muur krijgt een lengte van 177 meter.
Aanbesteding
De bijzondere geluidswal is volgens de gemeente ook een succes doordat er sprake is geweest van een bijzondere aanbesteding. Daarbij bedacht de opdrachtgever (gemeente Haarlemmermeer) de uitgangspunten, maar werd de aannemer vrij gelaten in de uitvoering van het geluidsscherm. De gemeente bepaalde aan welke voorwaarden het bouwwerk moet voldoen. Aannemer Krinkels BV - met vestigingen in onder meer Breda, Wateringen en Alkmaar - heeft bedacht hoe het er uit komt te zien. ,,Dit is bewust opengelaten voor de creativiteit en de input van de markt’’, aldus de gemeentelijke website.
Functies
Een nieuwe en volgens de gemeente succesvolle werkwijze, ofschoon de geluidswal nog aangelegd moet worden. De lawaaikering krijgt vijf functies. In de eerste plaats moet het verkeerslawaai gedempt worden, zodat de bewoners van de nieuwe wijkjes aan de zuidrand van Hoofddorp prettig kunnen wonen. Verder worden in de wal zonnepanelen verwerkt. Genoeg om circa elf huishoudens van voldoende stroom te voorzien.
De geluidswerende wand moet ook voor een verrijking van de biodiversiteit zorgen. Daarom wordt de basis van het bouwwerk niet alleen staal en beton. Er wordt door aannemer Krinkels - die ook verantwoordelijk is voor het aanleggen van het MH17-monument in Vijfhuizen - gebruik gemaakt van een zogenoemde schanskorfconstructie. Daardoor kunnen er allerlei plantensoorten tegenaan en bovenop groeien.
Er is ook ruimte voor diersoorten langs de geluidswal. Er komen bijvoorbeeld kasten in en naast de geluidswal die egels, vogels en vleermuizen moeten aantrekken. Om het geheel er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, wordt de wal bovendien voorzien van zogenaamde takkenrillen.