Venneps brood met een unieke smaak

John Ruiten heeft na een aantal dagen het perfecte recept gevonden voor het Venneps Unique.    Foto Ashna Beek

John Ruiten heeft na een aantal dagen het perfecte recept gevonden voor het Venneps Unique. Foto Ashna Beek

Ashna Beek
Nieuw-Vennep

Een brood gemaakt door lokale ondernemers. Zelfs het graan komt uit Haarlemmermeer. Sinds januari kunnen mensen bij bakkerij Jongeneel het brood Venneps Unique kopen. Uniek vanwege de lokale producten en de lekkere smaak, zo vindt ook bakker John Ruiten: ,,Het is een heerlijk broodje’’.

Ruiten (33) vertelt enthousiast over het Venneps Unique, met als hoofdingrediënt het Emmergraan. ,,Het is een uniek brood vanwege de granen die wij ervoor gebruiken. Het graan is bijna onbehandeld; er worden weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook gebruiken we 100% volkoren, waarbij de hele korrel gemalen wordt. Hierdoor zit er veel meer smaak aan dan aan een normale tarwekorrel. Daarnaast wordt het in Nieuw-Vennep gezaaid, geoogst en gemalen. Vandaar de naam Venneps Unique; vanwege de unieke smaak en de lokale ingrediënten. Het is een heerlijk broodje geworden’’, aldus Ruiten.

Het idee voor de teelt van het Emmergraan ontstond enkele jaren geleden, maar werd in 2012 nieuw leven in geblazen door agrariër Pieter Bijlsma uit Nieuw-Vennep. Hij besloot het graan nogmaals te telen en de oogst die het opleverde was verbazend goed. Zo goed dat in het najaar van 2013 het Jopenbier ’Hrlmmr & Meer’ werd geïntroduceerd.

Geboren

Van het Emmergraan wilde boer Bijlsma ook een brood ontwikkelen en zo kwam hij bij Ruiten terecht. ,,Toen hij me vroeg om van het graan een brood te maken, heb ik gelijk gezegd: ’Ik hoop dat ik vaktechnisch goed genoeg ben om hier een product van te maken’. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je van iedere bloemsoort een brood kunt bakken. Uiteindelijk heb ik, na het drie á vier dagen lang uitproberen van verschillende dingen en veel oefenen, het juiste recept samengesteld. Het Venneps Unique is vrij snel geboren.’’

Ruiten heeft ingespeeld op de nieuwe behoeftes van consumenten. Zo kijken zij tegenwoordig kritischer naar de ingrediënten van het brood.

Niet dik

Broden zonder e-nummers, glutenvrij, speltbrood of zonder koolhydraten: hoewel Ruiten dit soort broden wel aanbiedt, snapt hij deze ’hypes’ niet helemaal: ,,Van het eten van volkorenbrood word je niet dik. Mensen eten nu opeens koolhydraat arm brood. Het is heel hip om dit nu te eten, maar een mens, en vooral ons lichaam, heeft koolhydraten nodig. Het is nu een soort rage, maar over een paar jaar zal er weer iets anders ’slecht’ zijn. In het Venneps Unique zitten geen dierlijke vetten of e-nummers.’’

Het brood is vanaf januari te koop. Bij de bakkerij en de mensen zijn er positief over: ,,Zij vinden het lekker. Zelfs zonder beleg smaakt het heerlijk. Het is een uniek brood, met een unieke smaak.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.